Nyheter

Vil ta blogger-dom til topps

Blogger Jan Kåre Christensen ble også dømt i ankesaken for å ha krenket pastor Jan Aage Torp. Nå vil han ta saken til høyesterett og får støtte fra medierettsekspert.

– Jeg tapte, men vil anke til høyesterett, skriver Jan Kåre Christensen på sin blogg.

I 2014 ble han anmeldt av pastor Jan Aage Torp for gjentatte ganger omtalt Torp «som 'selvsentrert', ekkel', 'frekk', 'narsissistisk', 'syk', 'tyrann', 'psykopat' og 'spedalsk'.» Han skal også gjentatt flere ganger at «Torp 'lever i hor', samt at han er en 'gammel gris som skiller seg og gifter seg med barnepiken'.» Dette hadde pågått over lang tid og i hundrevis av blogginnlegg.

Bakgrunnen for omtalen er at Torp er gift på nytt, noe Christensen ikke tolererer for pastorer.

Christensen ble ilagt et forelegg på 10.000 som han ikke vedtok. Dermed ble saken tatt til Oslo tingrett. Der ble han dømt for å ha krenket pastor Torps fred. Christensen anket saken til lagmannsretten om ikke ville se på skyldspørsmålet på nytt. De ville likevel se på saken på ett punkt: lovanvendelsen.

Christensens advokat, Brynjar Meling, mener paragrafen som Christensen er dømt for å ha brutt, ikke rammer blogginnlegg, men er ment å beskytte mot direkte henvendelser, for eksempel gjennom telefon eller tekstmelding.

– Man trenger over hodet ikke bry seg om det som står på nettet uavhengig av hvor nedrig det er, sa Christensens advokat, Brynjar Meling i sin sluttprosedyre i tingretten.

LES OGSÅ: – Kan viske ut grensene for ytringsfriheten

Trenger vern mot hensynsløs atferd

Dette tok ikke tingretten hensyn til, og får nå støtte fra en høyere rettsinstans. Dommen var enstemmig: «Bruk av blogg er vanlig, og det er behov for å gi vern mot hensynsløs atferd ved bruk av internett. (…) Lagmannsretten legger vekt på at en blogg ligger offentlig tilgjengelig på internett for alle og enhver. Christensens blogg var beregnet på å skulle spres innen det aktuelle religiøse miljøet. Det må legges til grunn at Christensens var klar over at hans uttalelser kom til Torps kunnskap, noe Christensen også ønsket. Torp var navngitt i blogginnleggene», står det i dommen fra Borgarting lagmannsrett som kom i går.

– Drevet av forfølgelsesmotiv

Lagmannsretten er også enig med tingretten i at Christensens samlede bloggproduksjon ikke er saklig tros- og religionskritikk, men heller «sjikanøs og trakasserende personforfølging av Torp». Selv om Torp er en offentlig person som må tåle mer enn andre, er «grensen overtrådt i dette tilfellet». Lagmannsretten synes også at Christensen har vært «drevet av et personlig forfølgelsesmotiv».

Lagmannsretten har også vurdert om Christensens blogg er vernet av ytringsfriheten, og konkluderer slik:

«Slik denne saken ligger an, er Christensen ikke vernet av ytringsfriheten, selv om enkeltstående uttalelser i blogginnleggene isolert sett ikke ville være straffbare. Det er den samlede helthetsvurderingen som er avgjørende.»

– Ja til høyesterett

Medieretts- og ytringsfrihetsekspert, advokat Jon Wessel-Aas, mener at uttalelsene til Christensen ikke er straffbare.

– Det spesielle i denne saken er at man bruker straff etter en straffebestemmelse som i alle fall historisk og sin kjerne skal ramme de mer direkte fredskrenkelser, sier han.

Wessel-Aas mener det er mener det er mer naturlig å vurdere om bloggingen er ærekrenkelser. Han viser til at Stortinget har en intensjon om at ærekrenkelser skal være en sak mellom partene og derfor må forfølges gjennom sivilt søksmål med krav om erstatning.

– Slike saker er ikke lenger en sak for politi og påtalemyndighet. I prinsippet innebærer lagmannsrettens syn at også pressens alminnelige publikasjoner kan straffeforfølges etter bestemmelsen om fredskrenkelser.

Han ser gjerne at Høyesterett tar tak i saken:

– Dette prinsipielle lovtolkningsspørsmålet bør ideelt sett få sin avklaring i Høyesterett, mener Wessel Aas.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter