Nyheter

Vil stramme inn på hurtigskilsmisse

Danske politikere vil gjeninnføre separasjonstid ved ekteskapsbrudd, men møter motbør fra prest: – Ekteskapet er et åndelig forhold politikere ikke skal moralisere over.

– Det er sludder at hurtigskilsmisser undergraver ekteskapet. Det handler ikke om manglende­ respekt for ekteskapet, men å respektere enkeltmennesket, skriver Marie Høgh, sokneprest i Lynge-Uggeløse i Kristeligt Dagblad.

I fire år har danske par som ikke vil ha separasjonstid med få klikk på dataen kunnet ­effektuere skilsmissen. I fjor ­benyttet 11.000 par seg av denne muligheten.

Skilsmissetallene for 2017 er ennå ikke klare, men i 2016 var de på om lag 17.000. Det betyr at nesten to tredeler av alle skilsmisser i Danmark skjer uten ­separasjonstid.

Bremser

De siste månedene har danske politikere forhandlet om et nytt skilsmissesystem. I disse forhandlingene har Dansk Folkeparti nå satt på bremsen. De vil gjeninnføre de seks ­månedene med separasjonstid danskene måtte gjennom før 2013.

– Man har gjort seg mange overveielser når man trer inn i ekteskapet, derfor bør man også gjøre det før man velger å tre ut av det. Vi er ikke mot skilsmisser, men de bør være veloverveide. Særlig når det gjelder ­barnefamilier, sier ­Karin ­Nødgaard i Dansk Folkeparti (DF) til Kristeligt Dagblad.

Innad i regjeringen har DF støtte hos De Konservative, mens Liberal Alliance ikke vil at politikerne skal blande seg i kjærlighetslivet til danskene.

– Dette er ikke en beslutning som foreldrene treffer over natten. Jeg tror derfor ikke at en separasjonsfase vil gjøre foreldrene i tvil om det er det rette for familien, sier Laura Lindahl i Liberal Allianse.

Opposisjonspartiet Social­demokratiet vil ikke gjeninnføre separasjonstiden, men vil at foreldre skal ha bedre tid til å avgjøre hva som skal skje med barna. I dag må valget om hvor barna skal bo tas innen fem ­virkedager etter skilsmissen.

LES MER: Dropper separasjon – hopper rett i skilsmisse

Ikke bland dere!

For prest Marie Høgh er det helt uaktuelt at politikerne blander seg inn i ­folkets skilsmisser.

– Ekteskapet er et åndelig forhold mellom to mennesker som ingen politiker har mandat til å mene noe om eller moralisere over, mener hun.

Høgh mener Dansk Folke-­partis forslag avslører at de ser på borgerne som utsvevende og nytelsessyke mennesker som moralsk sett må leies i hånden. Det er heller ikke slik at skilsmissen bare er et par klikk unna:

– I forkant av den livsomveltende beslutningen har man gått mange svimlende, tause timer, dager, måneder og kanskje år, før man titter ned i avgrunnen og skiller seg.

Angrer

Men for noen går skilsmissen altfor fort. Forsker Mai Heide Ottosen har intervjuet mange skilte. Mange sier de angrer, fordi skilsmissen skjedde på grunn av krangler eller andre problemer som kunne vært løst ved litt betenkningstid.

– Det er ergerlig at direkteskilsmissene har blitt så vanlige. En separasjonstid gir tid til besinnelse. Ekteskapet er en alvorlig ting og er derfor alvorlig å komme seg ut av, sier Ottosen til Kristeligt Dagblad. Hun er seniorforsker ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

– Viktig med tid

Vi må helt tilbake til 2005 for å finne en ­debatt om separasjonstid i Norge.­ Da foreslo daværende barne- og likestillingsminister Karita ­Bekkemellem (Ap) at man droppet separasjonstiden i Norge. ­Forslaget fikk bare støtte fra SV og Ap.

I dag har ikke Vårt Land klart å spore opp noen ­norske parlamentarikere som mener hurtigskilsmisse er en god idé.

– Jeg tror det skyldes at familien står sterkt i Norge og hos partiene på Stortinget, sier leder for familiekomitéen Tone ­Wilhelmsen Trøen (H).

Hun mener at ekteskapet er et viktig valg, og da må man også gi det tid hvis man går mot et samlivsbrudd.

– Rådgivningen man får i separasjonstiden kan i noen tilfeller hjelpe paret til fortsatt å holde sammen, sier hun.

Om lag ett av ti par som separerer seg finner tilbake til hverandre, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter