Nyheter

Vil stenge seks nye Oslo-kirker

I 2014 ble tre kirker stengt i hovedstaden. Nå mener kirkevergen det er nødvendig å stenge inntil seks kirker til.

– Det vil være økonomisk uforsvarlig å opprettholde drift i alle kirkene. Derfor foreslår jeg for Kirkelig fellesråd å vedta stengning av tre til seks kirkebygninger midlertidig, sier kirkeverge Robert Wright til Vårt Land.

Forslaget fremkommer i kirkevergens budsjettforslag for 2016, som skal førstegangsbehandles av Kirkelig fellesråd torsdag.

LES OGSÅ: Bredtvet nekter å gi opp kirken sin

– Skremsel eller alvorlig ment?

– Er forslaget om stengning av flere kirker et skremselsscenario eller alvorlig ment?

– Dette er absolutt alvorlig ment. Den økonomiske situasjon for Den norske kirke i Oslo er blitt forverret fra år til år. Vi har hittil prøvd å kutte litt jevn og smått i mange menigheter. Men det er ikke lenger forsvarlig å bruke ostehøvel-prinsippet. Det vil være en sakte kvelning av all virksomhet, og det skaper intet rom for nye satsinger. Å stenge kirker er et nødvendig virkemiddel for å få til en sunn drift, svarer Wright.

LES OGSÅ: Pinsemenighet får overta folkekirke i Oslo

Mangeårig kamp mellom menigheter

Det har i mange år vært kamp mellom menighetene om omdisponering av ressurser i Oslo-kirken. Det har vært motstand til endringer og menighetssammenslutninger, og det som vekker størst motstand har vært forslag om å ta kirker ut av bruk. I tidligere runder har menigheter, til dels med hell, aksjonert for å forhindre at de «mistet kirken sin».

For halvannet år siden flyttet folkekirken ut av Bredtvet kirke i Groruddalen og Markus kirke på St. Hanshaugen. Henholdsvis Den katolske kirke og pinsemenigheten Jesus Church overtok disse gudshusene – etter langvarig indrekirkelig strid.

Gamlebyen kirke ble også tatt ut av bruk i 2014, og Majorstua kirke er ikke lenger i ordnær bruk som soknekirke.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Tvingende nødvendig tiltak

Nå mener kirkevergen det er tvingende nødvendig å ta flere kirker ut av bruk for å spare penger.

– Forslag om å stenge kirker utløser sterke følelser?

– Ja, det er vi helt åpne på og bevisste om. Men det er viktig å understreke at vi ikke har tenkt å rive kirkene. Kirkebygningene skal være monumenter i byen vår og fortsatt være gudshus. Utleie til andre kan være et alternativ, svarer kirkeverge Robert Wright.

– Hvilke kirker tenker dere å stenge nå?

– Kirkeloven krever at det skal være kirke i hvert sokn. Vi kan derfor bare ta ut kirkebygninger i sokn med flere kirker. Andre kriterier for uttak kan være geografisk spredning, kirkebesøk og aktivitetsnivå.

LES OGSÅ: Ni Oslo-menigheter blir slått sammen

– Veldig dumt å oppgi navn nå

– Kan du nevne navn på kirker som er i faresonen?

– Det ville være veldig dumt å navngi sokn. Her må vi prøve å ha en objektiv tilnærming. Men mange kan gjøre seg tanker om hvilke kirker som det kan være aktuelt å stenge. Et naturlig kriterium i vurderingen vil være «kirketetthet». I Groruddalen og Oslo sentrum, domprostiet, ligger kirkene forholdsvis tett, svarer Wright.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter