Nyheter

Vil stenge kirkedøren for homofile som vil gifte seg

Menighetsrådet har vedtatt at likekjønnede par ikke kan få gifte seg i Kautokeino kirke. Menighetsrådslederen vil nå sjekke ut om rådet har juridisk rett til å nekte vigsel der.

Risten Turi Aleksandersen er ikke bare leder i Kautokeino menighetsråd. Hun er også generalsekretær i Samisk kirkeråd.

– Jeg skiller klart mellom mine roller som menighetsrådsleder og generalsekretær. I jobben forholder jeg meg lojalt til vedtaket Kirkemøtet har gjort om vigsel av likekjønnede. Som leder i menighetsrådet forholder jeg meg lojalt til rådets vedtak og følger det opp, sier Risten Turi Aleksandersen til Vårt Land.

Enstemmig

Det var etter Kirkemøtet 2016 at et enstemmig menighetsråd vedtok at likekjønnede ikke får lov til å gifte seg i Kautokeino kirke. Vedtaket var det første i sitt slag.

– Stemte du for forslaget?

– Nei, jeg var ikke til stede på dette møtet. Og jeg hadde ikke stemt for forslaget hvis jeg hadde vært der, svarer Aleksandersen.

Men hun fremholder at fjorårets menighetsrådsvedtak ikke er endret, og at hun «som leder nå må få avklart hva det innebærer».

- Fram til Kirkemøtet for to uker siden vedtok en liturgi for vigsel av likekjønnede, hadde menighetsrådets vedtak ingen praktisk betydning. Men nå er det viktig å få avklart det formelle her, først og fremst av hensyn for de likekjønnede som ønsker å gifte seg, og for våre ansatte.

– Hvor kontroversielt er det i Kautokeino og i Den norske kirkes lokalmenighet der at en kjønnsnøytral vigselsliturgi nå er innført?

– Menigheten er delte i Kautokeino, som i landet forøvrig. For noen er dette en stor glede og for noen oppleves dette som teologisk vanskelig, fordi man i Bibelen ikke finner støtte for en slik utvidet ekteskapsforståelse, svarer Risten Turi Aleksandersen.

Kautokeino er Norges største samekommune, og her står både folkekirken og læstadianismen sterkt.

Soknepresten i Kautokeino, Bjarne Gustad, har gjort det klart at han «ikke finner grunnlag for vigsel av likekjønnede i Bibelen».

Biskop Olav Øygard i Nord-Hålogaland fremholder overfor Vårt Land at vigselsliturgien som Kirkemøtet nå har vedtatt gjelder for hele Den norske kirke.

– Menighetsrådet har derfor ikke hjemmel til å gjøre vedtak om at likekjønnede par ikke kan bli viet i Kautokeino kirke.

– Hva vil du foreta deg overfor menighetsrådet i Kautokeino i denne saken?

– I utgangspunktet har jeg ikke gjort noe. For dette er et vedtak som ikke er mulig å effektuere, fordi det ikke er menighetsrådets sak. Dersom menighetsrådet nå tar kontakt, må jeg gi dem det samme svar.

– I Kirkeloven står det at det er soknet som eier kirken og forvalter den. Betyr ikke det at et menighetsråd har rett til å bestemme hva som skal og ikke skal skje i den lokale kirken?

– Nei. Det er riktig at soknet eier kirken, men presten har rett og plikt til å utføre kirkelige handlinger, uten at menighetsrådet kan ikke nekte det. I den konkrete saken har Kirkemøtet vedtatt en liturgi og den er gjeldende i samtlige sokn. Ingen menighetsråd kan overprøve Kirkemøtets vedtak, svarer biskop Øygard.

LES OGSÅ: Eksbiskop oppfordrer kirken til å ansette papirløse

– Kontakt meg

Prosten i Indre Finnmark prosti, Egil Lønmo, er positiv til den nye liturgien:

– Hvis et homofilt par ønsker å gifte seg i Kautokeino, kan de ta kontakt med prosten, altså meg, som har ansvar for å finne en annen prest som vil reise dit for å utføre vigselen, sier Lønmo til NRK Finnmark.

Lederen for Sápmi Pride, Leammuid Lemet Ánde, synes det er «rett og slett slemt» når kirken ønsker homofile og lesbiske velkommen, «men ikke ønsker å vie oss».

– Vi blir invitert dit, men blir undertrykt når vi er der, sier han til Finnmark Dagblad.

– Kautokeino menighetsråd ligger tjue år etter resten av samfunnet, og det er veldig trist. De er så gammeldagse at de ikke ser det selv, sier lederen for festivalen Sápme Pride.

LES OGSÅ: Kjell og Erik er første homofile par viet i Den norske kirke

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter