Politikk

Vil stanse flerkoneri med ny lov

På samme måte som sexkjøpsloven regulerer norske borgeres oppførsel i utlandet, ønsker Yousuf Gilani en lov som regulerer flerkoneri.

Norsk lov slår fast at det for norske statsborgere og andre personer hjemmehørende i Norge­ er forbudt å kjøpe seksuelle ­tjenester både i Norge og i utlandet.

Nå mener Venstres varaordfører i Drammen at en lignende lov vil bidra til å bekjempe flerkoneri i Norge.

– Myndighetene burde få til noe lignende med ekteskap som med sexkjøpsloven. At det blir ulovlig å inngå ekteskap med flere­ i utlandet for norske ­borgere, sier Gilani og legger til:

– Religiøse ekteskap anerkjennes ikke i Norge, da bør de heller ikke anerkjennes i utlandet. I tillegg bør myndighetene finne en måte å stoppe «religiøse»­ ekteskap i Norge på.

– Velsignet utroskap

Vårt Land har i en artikkelserie rettet oppmerksomheten mot at fler­koneri skjer i Norge, selv om polygami er ulovlig og kan straffes med bot eller fengsel inntil ett år, jamfør straffeloven paragraf 262.

Loven omgås ved at mannen er juridisk gift med én, men ­religiøst gift med flere. I Norge finnes det ikke et forbud mot utenomrettslige, religiøse «vigsler». Staten anerkjenner ikke disse ekteskapene,­ og fler­koneri går dermed under radaren.

– Menn som tar seg flere «religiøse» koner begår utroskap velsignet av en imam eller en annen religiøs leder, sier Gilani.

– Har myndighetene formell mulighet til å reagere dersom noen er «religiøst gift» med flere?

– Bor mannen med flere kvinner selv om de er skilt og vi ser at Nav utbetaler penger eller er det snakk om familiegjenforening, må politiet ta stilling til sakene, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi ­Listhaug (Frp).

Den norsksomaliske forfatteren og foredragsholderen Amal Aden mener det er Nav som betaler for flerkoneri i Norge.

LES MER: Abid Raja: – Flerkoneri er en moderne form for sexslaveri

Alenemødre

– Å forsørge så mange barn og koner er vanskelig. Dermed blir det Nav som betaler. Nav må bli flinkere til å stille krav og styrke kontrollen.

Hun ber Nav spørre seg hvor alle fedrene er, når mødre registreres som alenemødre.

– Det bør ikke være mulig å være alenmor sånn uten videre. Dette må undersøkes og kontrolleres mer, sier Aden og fortsetter:

– Blant somalierne er det mange registrerte alenemødre. Men vi er basert på en æreskultur, og somaliere tolererer ikke sex før ekteskapet. Derfor skjer det svært sjeldent at barn fødes utenom ekteskapet. Det bør Nav tenke på, sier hun.

Lover større innsats

Konfrontert med disse utsagnene svarer innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) at flerkoneri må på dagsorden.

– Vi må gå grundigere til verks og få en større innsats mot denne type lovbrudd der systemet vårt blir utnyttet. Det undergraver velferdsmodellen vår, sier Listhaug og fortsetter:

– Du skal få i tråd med det du har krav på, ikke snylte på ordningene våre. Nav, politiet og UDI må i større grad jobbe med å avsløre juks i innvandrermiljøene.

– Men i de tilfellene det ikke dreier seg om trygdesvindel, har myndighetene en reell mulighet til å reagere på flerkoneri?

– Det er vanskelig å avdekke, men vi må gjøre det vi kan. I de tilfellene er vi avhengig av tips, sier Listhaug og legger til:

– Jeg vil ikke ha et angiversamfunn, men at vi bryr oss om hverandre. Alle som mistenker at det foregår trygdesnylting, juks eller at noe ikke stemmer, må melde fra.

LES OGSÅ: Flerkoneri er et økende problem i Norge

Ingen svar fra Nav

10. juni tok Vårt Land kontakt med Nav og ba om intervju. De ble forelagt utsagnene fra både stats­råden og Aden. Fra seniorrådgiver Tone Kathrin Dehli i kommunikasjonsavdelingen får vi dette svaret:

«Vi har ingen kommentar utover det vi svarte i e-post den 26. april. Pressekontakten i Nav opplyser at Nav ikke har avdekket flerkoneri i arbeidet med svindelsaker. I enslig forsørgersaker finnes det eksempler på at en far har fått barn med flere mødre som mottar enslig forsørger­stønad. Imidlertid finnes det ikke grunnlag for å si at det er snakk om flerkoneri.»

Statsråden sier det er vanskelig å få riktige opplysninger i innvandrings-, asyl- og flyktning­saker, og sier at også politiet ­understreker at det er vanskelig å få verifisert informasjon.

– Vi må forsterke kontrollmulighetene. Hvordan det skal gjøres må vi se på i forbindelse med handlingsplanen om tvangsekteskap og kjønnslemlestelse, der vi også må inkludere problemstillingen med flerkoneri.

LES OGSÅ: Shoaib Sultan usikker på om myndighetene bør legge seg opp i om mannen lever i religiøse ekteskap med flere kvinner

– Vil ta tak

Listhaug lover å ta tak i at enkelte kvinner ikke får hjelp fordi de kun er religiøst «gift».

– Det er helt avgjørende at hjelpeapparatet stiller opp, det er like forferdelig å leve i den type forhold. Spesielt om det er tvang involvert, sier hun og fortsetter:

– Vi som er oppvokst med at vi er likestilt med menn, må stå i bresjen for at andre kvinner som bor i Norge skal få de samme rettighetene som oss.

Straff

Norskpakistanske ­Gilani trekker frem behovet for reaksjoner.

– Informasjon om norske lover og regler må ut i innvandrer­miljøene. Det er opp til politiet å sørge for at de som gjør noe ulovlig blir straffet. Det bør også være et tettere samarbeid i systemet slik at flerkoneri som avdekkes automatisk blir politianmeldt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk