Kirke

Vil senke kirkens terskel

Therese Utgård mener Den norske kirke må tenke nyansert om hva det er å være kirke, hva en gudstjeneste er, og hva en kristen er.

Hvem skal styre Den norske kirke de neste fire årene? Frem til kirkevalget 8. og 9. september presenterer vi den øverste kandidaten på hver av listene til bispedømmeråd og kirkemøte.

Navn: Therese Utgård

Alder: 40 år

Liste: Åpen folkekirke

Bispedømme: Møre bispedømme

– Jeg vil gjerne fylle kirkene – det trenger ikke bare være søndag klokken elleve. En kan også fylle kirkene med folk som trenger et trygt og varmt sted å sove om natten. Det er også midt i kjernen av evangeliet, sier Therese Utgård, listetopp for Åpen folkekirke i Møre bispedømme.

Utgård er 40 år, gift og jobber som lege. Sammen med sin mann har hun en datter på ni år.

Utgård har vært medlem i Den norske kirke (Dnk) hele livet, men forteller at hun lenge følte hun ikke var «god nok» for kirken. Først for rundt 10 år siden begynte hun å gå aktivt i kirken.

– Nå skjønner jeg at «kirken, det er vi». Nå går jeg nesten hver søndag, er frivillig i søndagsskolen, synger i gospelkor og kjenner meg veldig hjemme der.

LES MER: Den store guiden til kirkevalget

Vekk med diskriminering

– Hvorfor har du valgt å stå på liste?

– Det kom til et punkt der jeg ikke lenger kunne forsvare å være medlem av kirken, uten å gjøre noe med forskjellsbehandlingen. For meg er likeverd for alle mennesker – i ord og praksis – kjernen i kristendommen. Det blir en praktisk konsekvens av Jesu ord om at vi alle er like mye verdt. Da blir det rart at kirken diskriminerer skeive, sier hun.

– Hvorfor skal folk stemme på deg?

– Det er ikke så viktig at folk stemmer akkurat på meg, men jeg håper folk stemmer på Åpen folkekirke. Vi utvikler kirken i riktig retning. Vi må ta bort terskelen for at folk kan komme til kirken. Kriken har så mye godt å bidra med, til mennesker og samfunn. Men vi må aktivt bygge ned hindre, fordommer og gamle tankemønstre om hva kirken er og hvem som hører henne til.

Ny kirkeordning

– Hva mener du er de viktigste utfordringene for kirken i dag?

– Internt i kirken er det ny kirkeordning og å få på plass gode løsninger for en felles arbeidsgiverlinje. Synkende besøkstall er en klar utfordring, men jeg mener kirken i enda større grad må tenke nyansert om hva det er å være kirke, hva en gudstjeneste er, og hva en kristen er.

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke