Politikk

Vil røyke ut Ap og sentrumspartier

Frp planlegger avstemning om innstramminger punkt-for-punkt for å stille Ap og sentrum til veggs i neste valgkamp.

Frp forbereder seg nå på å bruke vårens stortingsbehandling av innstrammingsforliket til å lade seg selv til neste års valgkamp.

– Vi trenger ikke brede vedtak. Flertall er godt nok for Frp, er meldingen fra Helge André Njåstad, som leder Stortingets kommunal- og forvaltningskomité og er talsmann på feltet.

Fjorårets brede asylforlik ble til politisk bråk tidlig på vinteren. Blant annet skrotet Venstre alle de 40 høringsforslagene fra innvandringsminister Sylvi Listhaug.

Og etter at regjeringens endelige forslag kom uken etter påske, mangler det støtte fra Ap, Venstre og KrF på flere punkt. De tre partiene reagerer spesielt på måten skjerpede krav om familiegjenforening og forslaget om mindreårige asylsøkere er utformet på.

LES OGSÅ: Frp vedtok tapping av kirkefond

Valg-strategi

I Frps landsmøtesal tok flere til orde for å bruke den endelige avstemningen om pakken til å ruste Frp for nye asylslag.

Eks-leder og veteran Carl I. Hagen ba partiet sørge for at det ble avstemning i stortingssalen over alle innstrammingsforslagene – punkt for punkt.

– Vi kan få glede i valgkampen av de punktene som Ap stemmer ned, sa Hagen i landsmøtedebatten.

Flere Vårt Land har snakket med har spesielt valgkampen i tankene foran den kommende stortingsrunden.

Ap og sentrum

Også Frp-talsmann Njåstad – som skal lede stortingsarbeidet med innstrammingene – sa fra talerstolen at han ønsket punktvis avstemning.

– Får vi en punktvis votering, kan vi utfordre de andre partiene, sa han.

– Det handler altså ikke lenger også om å sikre en symbolsk bredde som i forliket fra i fjor?

– Det forliket ligger jo uansett i bunn, svarer Njåstad.

Leder i Oslo Frp, Aina Stenersen, opplyser til Vårt Land at fylkeslaget først hadde fremmet en resolusjon om å binde stortingsgruppen til et slikt fremgangsmåte.

– Poenget er å få ansvarliggjort Ap og sentrumspartiene, men også å vist frem egne sekundærforslag, sier hun.

LES OGSÅ: Tybring-Gjedde vil bruke kontantstøtte på militæret

Ap reagerer sterkt

Spesielt uttalelsen fra Hagen ble også fanget opp av Aps apparat. Søndag ettermiddag anklaget talskvinne Helga Pedersen Frp for taktikkeri:

– Det er helt utrolig at det regjeringsparti i dagens alvorlige flyktningsituasjon er mer opptatt av partitaktikkeri enn å få til samlende og helhetlige løsninger. Det forteller om et parti som er mer opptatt av seg selv og meningsmålinger enn hva som er bra for landet vårt, sier Pedersen til NTB.

Hun appellerer til statsminister Erna Solberg (H): – Det vil være oppsiktsvekkende hvis statsministeren tillater et sånt spill fra Frp.

Listhaug-jubel

Listhaug er nå i innspurten med integreringsmeldingen. I helgen lakk det ut at hun vil pålegge alle asylsøkere et obligatorisk kurs i norsk kultur og samfunnskunnskap straks de kommer til et norsk mottak. Dessuten skal ikke nyankomne til Norge motta kontantstøtte de første fem årene.

Helgen igjennom var Listhaug selve helten i landsmøtekorridorene. Stadig vekk ville delegater ha seg selv avbildet ved siden av henne.

I en tale ba hun delegatene se til Sverige for oppdage «hvor galt det kan gå».

– Jeg lover å stå på hver eneste dag for å unngå at det går så galt som i Sverige, sa hun og fikk massiv applaus.

LES OGSÅ: ANALYSE: Sivs farvel til gammeldagse Frp

«Du er berømt»

I forrige uke var det heftig debatt om bildene fra Middelhavet der Listhaug lå i vannet i overlevingsdrakt. I sosiale medier har mange stemplet hendelsen som usmakelig.

Overfor landsmøtet kom hun med sin egen reiseskildring fra Hellas. Asylsøkere hun hadde møtt i landet bekreftet at politikken hennes virker:

– Signalene når ut nå også. I Aten møtte jeg en gutt på et asylmottak som sa at det var «ingen vits i å reise til Norge for der er det så strengt». En annen sa, «you are famous» og kom med en rekke spørsmål om innstrammingene.

– Så signalene når ut – til menneskesmuglere og mange andre.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk