Nyheter

Vil rive statuer av hvit Jesus

Statuer som fremstiller Jesus som hvit bør rives ned, mener den amerikanske aktivisten Shaun King. Han løfter fram en viktig debatt, mener forskere.

King er en markant støttespiller til Black Lives Matter-bevegelsen (BLM). På mandag tvitret han at «statuer av den hvite europeeren de hevder er Jesus» bør rives ned.

– De viser en form for hvitt overherredømme, og har alltid gjort det, sa han.

Statuer av personer knyttet til slaveri, segregering og kolonialisme er de seneste ukene blitt ødelagt en rekke steder i USA og Europa. Noen er blitt fjernet av lokale myndigheter, mens andre er revet av demonstranter og aktivister. Nå mener noen at hvite Jesus-statuer fortjener samme skjebne.

Krever at statuer rives

«I Bibelen, når familien til Jesus måtte gå i skjul, og skli inn i mengden, gjett hvor de dro? til EGYPT! Ikke Danmark», skriver Shaun King på Twitter, og legger til:

– Riv dem ned.

I en annen Twitter-melding skriver han at også alle vegg- og glassmalerier av en hvit Jesus bør fjernes. Han mener slike Jesus-fremstillinger er brukt som verktøy for undertykkelse og kaller det rasistisk propaganda.

– Hvite amerikanere, som kjøpte, solgte, voldtok og lot afrikanere jobbe seg i hjel i århundrer, kunne faktisk ikke ha denne mannen i sentrum for sin tro, skriver han og viser et bilde som viser Jesus slik eksperter mener det er mest sannsynlig at han så ut: nemlig som en mann fra Midtøsten.

Debatten om hvordan Jesus så ut er legitim, selv om svaret ikke er å rive statuer ned, sier teologer til Kristelig Dagblad.

– Han har flere viktige poeng, sier Gitte Buch-Hansen, lektor i Det nye testamente ved Københavns Universitet.

Hun påpeker at Jesus-skikkelsen gjennom historien har blitt brukt som et identitetspolitisk verktøy, noe hun mener er problematisk.

– Jesus er også fra det 19. århundre blitt brukt i nasjonalismen og oppbyggingen av nasjonalstatene i Europa. I Frankrike ble Jesus indoeuropeer og ikke jøde. Man begynte å hevde at Jesus var ‹vår». Det er det all grunn til å være kritisk til. I lys av dette er det legitimt å peke på at det hvite flertallet bruker Jesus i identitetspolitikk, sier hun til avisen.

Den hvite Jesus en del av historien

I USA er historien om den hvite Jesus også en del av historien om slaveriet.

«Bilder av den hvite Jesus ble vanligere på begynnelsen av 1800-tallet. Det skjedde samtidig med en dramatisk økning slaver i Amerika og at urbefolkningen ble tvunget vestover», skriver forfatteren Edward Blum i boken «The Color of Christ: The Son of God and the Saga of Race in America» fra 2005.

I dag er den hvite Jesus en integrert del av den amerikansk kulturen, har han uttalt.

Edward Blum påpeker at slaveeiere ikke bare brukte den hvite Jesus som et forsvar for å holde mennesker med en annen hudfarge som slaver, men også som et ikon for hva ikke-hvite minoriteter burde strebe etter.

«Å bli mer som Jesus betydde å tenke, handle, til og med å se mer ut som de hvite», skriver han i boka.

Og:

«Det hvite Amerika trengte en hvit Jesus å identifisere seg med og til å bekrefte hvitt overherredømme gjennom slavetiden.»

Må fremdeles opplyse om at Jesus ikke var hvit

Lektor ved det danske Menighetsfakultetet Morten Hørning mener debatten om den hvite Jesus er viktig, og at det fremdeles er god grunn til å opplyse om at Jesus ikke var hvit.

– Hvis du spør meg om folk i Vest-Europa vet at Jesus hadde et utseende fra Midtøsten og ikke fra Nord-Europa, så tror jeg ikke det. Men det er bedre å drive opplysning enn nedriving, sier Hørning, som også er redaktør av det arkeologiske tidsskriftet TEL.

Han mener man må se på kristendommen som en «oversettelses-religion».

– Det ligger i kristendommens DNA at den skal oversettes og gjøres forståelig. Det gjelder språk, kultur og altså Jesus-portretter, sier han til Kristelig Dagblad.

Heller ikke Gitte Buch-Hansen mener det er riktig å rive ned statuer. Gjør man det, lærer man ikke av historien, men usynliggjør den historiske utviklingen, sier hun til den danske avisen.

Fikk drapstrusler etter oppfordringer

Shaun King, som har en million følgere på Twitter, skriver han har mottatt 20 drapstrusler etter oppfordringen om å rive ned statuer som viser en hvit Jesus.

King har svart at han er en troende kristen som har jobbet mange år som pastor.

– Hvis min kritikk av hvitt overherredømme i den kristne verden plager deg så mye at du vil drepe meg, så er det du om er problemet. Kristen hvithet har alltid vært farlig.

LES MER HER: 

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter