Nyheter

Vil presse KrF til å stenge Ap ute

Under helgens kristenkonservative stormønstring skal det bygges opp press for å holde KrF på laget til Erna Solberg og Sylvi Listhaug.

Bilde 1 av 2

– Det er viktig å gi riktig signal til KrF: Partiet kan sette velgerne sine på et umulig valg, dersom de samtidig kan støtte en Ap-regjering ved å stemme på KrF. Det kan få omkostninger for KrF og bli et skadelig valg for partiet, sier lederen for Oslo Symposium, Bjarte Ystebø.

Som foran de siste tre valgene har Norge IDAG-redaktøren Ystebø og kristenkonservative kampfeller avviklet mønstringen Oslo Symposium. Hovedmålet er å demme opp mot sekularisering – og ikke minst sikre ikke-sosialistisk regjering i landet.

– Vi har mange mål. Men nå er ett av dem er tydelig: Vi ønsker ikke Ap tilbake til makten ved høstens valg. Det er et budskap som er veldig viktig for oss.

LES OGSÅ: Sp-Vedum i ferd med å ta igjen Frp

Listhaug først

Minst 600 tilreisende fra hele landet ventes til samlingen i Oslo kongressenter. Den kringkastes mer eller mindre direkte på Visjon Norge, fjernsynskanalen til Jan Hanvold. Topper i kristelige partier på talerlisten – sammen med en rekke profiler fra blå side av politikken.

I praksis er Frps Sylvi Listhaug hedersgjesten. Hun er oppført som første taler, tradisjonelt den som skal løfte stemningen. KrF-leder Knut Arild Hareide kommer litt uti.

– Er det viktigere å løfte frem Listhaug enn KrF-leder Hareide? Hva slags signal sender dere?

– Hun er i først i den aktuelle sesjonen – han avslutter. Begge har fått prominent plass. Men vår beundring for Sylvi Listhaug legger jeg ikke skjul på. Hun vil merke begeistringen og for oss er det en ønskesituasjon at hun er Frps kanskje mest populære politiker. Listhaug har en normgivende effekt, når hun viser seg med korset som hun fikk av sin bestemor.

– Men Frp har jo selv internt sekulært press – kutt i trosstøtte og ja til surrogati?

– Det er elementer i Frp jeg ikke er begeistret for, både strømninger i ungdomspartiet og ting de har vedtatt. Men på ikke-sosialistisk side ville mye vært oppveid om KrF hadde vært en del av regjeringssamarbeidet. Den beste politikken blir til når Høyre, Frp, KrF – og om nødvendig Venstre – samarbeider. De får frem det beste i hverandre.

LES OGSÅ: Dette er Frps verdisynder, mener Hareide

Øke presset

KrF vedtok i november en regjeringsmodell, der førstevalg er «sentrum-Høyre». Om ikke det går, står døren på gløtt for andre valg.

De er Ystebø mildt sagt bekymret for, fordi kristenkonservative da kan miste en hardt tilkjempet ikke-sosialistisk seier etter åtte rødgrønne år. Oslo Symposium skal gjennom taler og det møtepunktet det er, bygge opp press mot et linjeskifte.

– Når alvoret senker seg over KrF – at et slikt vedtak får politiske konsekvenser og velgerlekkasjer – kan Hareide stenge den døra til Ap når som helst. Helt frem til 14 dager før valget.

Det var under valgkampinnspurten i 2009 at Bjarte Ystebø og grupperingen Kristenfolket dukket opp i valgkampen med kamp mot ekteskapslov og skapte press for ikke-sosialistisk løsning. KrF-ledelsen var irritert over den nye aktøren.

– Kan det være aktuelt for dere å øve press i årets valgkampinnspurt også?

– Det kan bli aktuelt, men det kan jeg ikke si noe om nå.

LES OGSÅ: Ystebø refser Hareides fiendebilde av Listhaug

Erna-nei

Statsminister Erna Solberg var invitert til symposiet, men Vårt Land kjenner til at hun takket nei.

– Når nettopp Jonas Gahr Støre som Aps leder markerer egen tro – er det ikke da naturlig å invitere ham til symposiets talerstol?

– Det kan godt hende vi inviterer ham i fremtiden, men det er ikke naturlig denne gangen. For budskapet vårt er nemlig klart rettet inn mot høstens valg.

Ystebø mener det han omtaler som «sekulær fundamentalisme» er en like stor utfordring som islam akkurat nå. Og den slags sekularisme mener han Ap selv skaper et stort rom for.

– Her burde Støre selv vise lederskap. Skal Ap bli interessant for kristne velgere, avhenger det av om han bidrar mot sekulær fundamentalisme.

LES MER: Symposium-Ystebø har samla inn 400.000

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter