Nyheter

Vil overta KrFs arvegods

Per Olaf Lundteigen har gransket historiebøkene. KrF risikerer å miste en sentral del av sin politiske arv i regjering med høyresiden, mener Sp-nestoren.

Bilde 1 av 2

– Greier KrF å føre videre ­arven etter Nils Lavik i dagens regjering? Kristelig Folkepartis landsmøte bør ta stilling til det spørsmålet.

Det sier Per Olaf Lundteigen, mangeårig stortingsrepresentant for Senterpartiet fra Buskerud.

Ja, svarer KrFs Steinar Reiten på om han kjenner seg igjen i KrFs tradisjon. Reiten mener Lundteigens KrF-kritikk er skivebom.

LES MER: Sp mener KrF har sviktet sine kjerneverdier

Hundre dager

Fredag ­åpner KrFs landsmøte i Stavanger – nøyaktig hundre dager ­etter at KrF skrev historie og ble del av samme regjering som Fremskrittspartiet.

Selv har den gamle sentrums-
kameraten Lundteigen gransket historiebøkene – og adferden til KrFs Reiten.

– I mitt arbeid med arbeids- og sosialpolitikk har jeg brukt mye tid på å forstå KrF, betror Sp-nestoren.

Nils Lavik

KrF-studiene har ført ham helt tilbake til partiets første stortingsrepresentant, Nils Lavik:

– Lavik kom fra Eksinge­dalen, representerte Hordaland utenfor Bergen by og var tett knyttet til bygdebefolkningens ­interesser. Han fikk stemmene sine fra­ ­Venstre, Bondepartiet og ­Arbeiderpartiet. Det var ­basisen til det nye partiet, KrF. Alle ­hadde de sine røtter i 1800-tallets ­Venstre.

Og nettopp her, ved KrFs ­begynnelse, gjorde Sp-politikeren et funn:

– Trygt familieliv har vært KrFs kjennemerke i alle år. ­Allerede i de tidlige årene var familiepolitikken deres veldig tydelig forankret i arbeidslivspolitikken. Folk måtte ha trygghet for arbeidsinntekten sin for å ha trygghet i familielivet. Siden har KrF stått for et velorganisert arbeidsliv, sier Lundteigen.

LES MER: Sp-veteran om eget parti: Vår grønne profil er ikke skarp nok

Reitens adferd

Det er her Steinar Reitens adferd kommer inn. Han hadde inntil et drøyt år siden ansvar for KrFs arbeidslivspolitikk.

– Arven etter Lavik førte til at KrF, med Reiten i spissen, sluttet seg til flere av mine forslag om nytt lovgrunnlag for bemanningsselskaper i arbeidsmiljø­loven. Reglene ble strammet inn i fjor vår og Erna Solberg sa at det var hennes største nederlag i perioden. Bemanningsselskaper står for det motsatte av trygghet i arbeidslivet: uforutsigbar inntekt, sier Lundteigen.

Han retter en sterk opp­fordring til KrF:

– Hvilken rolle vil partiet ­spille fremover? Vil de stå ved tradisjonen sin? Jeg håper KrF tar ansvar. Hvis ikke så overtar bare Sp ­arven fra Lavik om sammenhengen mellom familieliv og arbeidsliv.

Dramatisk

Lundteigen har sine tvil om KrF får til det med partier som «synes et mer ­uorganisert arbeidsliv er greit, fordi det gir større fleksibilitet for arbeidsgiver»:

– Dette må landsmøtet ta stilling til. KrF er et lite, men viktig parti. Høyre er avhengig av dem. Dessverre er det nå mindre samsvar mellom ord og handling hos KrF på feltet.

– Hvordan?

– Regjeringen sa nei til å gi ­Arbeidstilsynet rett til å følge opp de nye reglene for bemanningsselskaper. Det bringer oss tilbake til 1930-årene og overlater til enkeltpersoner å gå til sak. Det er dramatisk.

Selv skulle Lundteigen g­jerne hatt KrF med på å regulere ­arbeidsinnvandring fra EØS-land utenfor Norden.

– Gjør vi ikke det, får vi ­enten stor arbeidsledighet eller så­ ­presses lønningene nedover. Begge rammer de svakeste på arbeidsmarkedet, som de funksjonshemmede KrF ønsker å være ombudsmann for.

LES MER: Sps Lundteigen: Ap må være mer ydmyke hvis de vil holde på arbeidsfolk

Haugianer

En slik utvikling vil være et brudd med tradisjonen etter Lavik – og etter den sosialt bevisste vekkelsespredikanten og seriegründeren Hans Nilsen Hauge – mener Lundteigen. Selv er han erklært haugianer.

– De jobbet for arbeid og ­inntekt til alle. Uavhengig av funksjonsnivå skulle folk få yte etter evne.

Reiten selv ber Sp ligge unna «KrFs baby».

– Da vi arbeidet med endringene i arbeidsmiljøloven, var hensynene Sps Per Olaf Lundteigen ­beskriver viktige for oss, sier Steinar Reiten.

KrF-representanten fra Møre og Romsdal kjenner seg igjen i Lundteigens beskrivelse av KrFs tradisjon – trygt familielivet ­beror på trygt arbeidsliv.

Utredning

Men Lundteigen er ikke helt redelig når han ­hevder KrF og regjeringen sier nei til å la Arbeidstilsynet håndheve de nye reglene om midlertidige ­ansettelser, skal vi tro Reiten.

For KrFs ønsket først å ­utrede en slik «kontrollfunksjon», forklarer han. Det ble vedtatt i ­Stortinget samtidig med lovendringene:

– Regjeringen er i ferd med å utrede dette og vil komme med et forslag til Stortinget, sier Reiten.

Lundteigen kan ikke regne med støtte fra KrF om å regulere arbeidsinnvandring fra EØS-land utenfor Norden:

– Det skal mye til for at KrF går i dialog om å svekke EØS-­avtalen. EØS var KrFs baby. Vi var det eneste partiet som ­mente at avtalen kunne stå seg, sier ­Reiten.

Han er bekymret for at EØS-kritikere styrker seg på rødgrønn side på bekostning av EØS-­garantisten Arbeiderpartiet.

LES MER: Vedum ønsker røde KrF-ere velkommen i Sps rekker

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter