Kirke

Vil oppgradere synet på arbeid

– Mange kristne miljøer har innført et uheldig skille mellom «åndelige» og «sekulære» aktiviteter, mener Hermund Haaland i Skaperkraft.

– I lang tid har pastorer og lovsangere vært heltene i mange menigheter, mens andre har vært benkefyll. Men de fleste har en vanlig jobb, sier Hermund Haaland, utviklingsleder i tankesmien Skaperkraft.

De siste ti årene har det vært en økende oppmerksomhet internasjonalt rundt koblingen mellom tro og arbeid blant mange evangelikale teologer og kristne formidlere. Den norske responsen på dette er kristne «businessnettverk» og konferanser som tar sikte på å utruste og inspirere troende til et aktivt yrkesliv.

– Endelig har denne trenden kommet til Norge. Vi trenger å løfte arbeidets verdi og vise at troen kan inspirere til arbeid hele uken, sier Haaland.

Tidligere i år publiserte han boken Samfunnsbyggere. I denne sammenheng dannet Skaperkraft også «Senter for tro og arbeid», et ressurssenter som gjennom foredrag og podkaster skal bidra til et helhetlig syn på livet og arbeidet blant kristne.

– Teologien må ikke bare gi oss tydelig forankring for hvorfor gudstjenesteliv viktig, men hvorfor hele tilværelsen er viktig, sier han.

LES OGSÅ: Hauges anvendelige ettermæle

'Viktig for troen'

Haaland mener man i mange kristne miljøer har innført et uheldig skille mellom «åndelige» og «sekulære» aktiviteter. Det man gjør i kirken er blitt oppfattet som åndelig, mens alt annet er sekulært – og dermed ikke like viktig fra et kristent ståsted. Han tror et snevert syn på arbeid kan være medvirkende årsak til at unge kristne forlater troen.

– Undersøkelser fra USA og Storbritannia viser at 70 prosent av barn som vokser opp i menighetsmiljøer slutter å være aktive i kirken som voksne. En av grunnene er en manglende kobling mellom tro og arbeid. Det som skjer i kirken oppleves som irrelevant for hverdagen. Vi kan gjenkjenne det samme her i Norge, sier Haaland.

Haaland mener mange kristne miljøer har mistet «arven fra Luther». Han løftet betydningen av det ordinære yrkeslivet. I den grad en del frikirkelige miljøer har vært opptatt av samfunnsengasjement i moderne tid, har det ofte bygd på tanker om at kristne skal «dominere» eller «innta» samfunnet med sine verdier.

– Jeg synes det er bra å være offensiv og tro på at man som kristen har noe viktig å komme med. Men faren er at en slik krigsretorikk kan bli triumfalistisk og handle om at man skal «kristne landet på nytt». Vi tror ikke kristne skal innta verden, men tjene i verden - enten man er sykepleier eller økonom, sier Haaland.

– Så målet deres er ikke å «kristne» landet på nytt?

– Nei, men jeg ønsker å være frimodig på at Jesus betyr noe for hele livet og synliggjøre at tro er relevant for alt. Istedenfor å kjempe mot sekularisering vil vi løfte troen frem som en positiv kraft inn i et sekulært samfunn.

LES OGSÅ: Hans Nielsen Hauges vekkelse var i høyeste grad en sosial vekkelse. Han var en radikaler og foregangsfigur.

Behov for mening

Haaland tror flere mennesker i dag enn tidligere har et behov for å finne mening i jobben sin.

– Det vil være berikende både for individ og samfunn. Jeg tror en vaskehjelp blir bedre med holdningen «jeg jobber med å vedlikeholde Guds skaperverk» enn om man kun jobber for å tjene penger.

– Kan man ikke få for store forventninger til at alt arbeid skal være meningsfullt?

– Jeg tror ikke Bibelens perspektiv er at man skal forandre verden med alt man gjør, men at det å gjøre jobben sin på en god måte er godt nok. Jeg har noen ganger blitt tolket slik at det å være gründer er viktigst av alt. Det jeg mener er at vi – på grunnlag av Bibelen – bør kunne skape flere gründere, på samme måte som man har produsert mange musikere fra kristne miljøer fordi musikkliv har blitt satt høyt.

– Flere blåruss ut fra kirkene?

– Ja, fordi de har potensial til å bli varmere blåruss. Flere varme blåruss vil være bedre for samfunnet, sier Haaland.

– Er det også motsatt, at kristne kan bli påvirket positivt av kulturen man er del av?

– Det er viktig ikke å tenke at man har svaret på alt fordi man er kristen på jobb. Men jeg tror flere, også ikke-kristne, etterlyser ledere som opptrer med større ansvarlighet. En ansvarlighetstenking ligger i bunnen av Bibelens budskap, der mennesket blir bedt om å forvalte jorden. Jeg tror man kan ha en ydmyk frimodighet og samtidig være lærevillig.

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke