Nyheter

Vil «muslimsk offermentalitet» til livs

– Mye av hetsen mot muslimer er uakseptabel og treffer oss blindt. Men norske muslimer må ut av tankegangen om at vi er undertrykket og ofre, mener Abid Raja.

Muslimhets og rasisme ble hovedtemaer da Islamsk råd Norge (IRN) inviterte politikere til debatt tirsdag kveld. Generalsekretær i IRN Mehtab Afsar viste innledningsvis til at valgdeltakelsen blant personer med minoritetsbakgrunn er lav, og at målet må være å øke denne og engasjere flere politisk.

LES MER: Abid Raja til Mehtab Afsar: – Gå av

Muslimhets

– Erkjenner dere at det er en økende hets mot muslimer i Norge, ville ordstyrer og informasjonsleder i IRN, Yasir Ahmed, ha svar på innledningsvis.

– Det er ikke tvil om at det er en økende hets mot muslimer, og det er en del av rasismen som regjeringen er med på å spre, svarte andrekandidat for Rødt i Oslo, Seher Aydar.

Hun fikk støtte av tidligere Amnesty-generalsekretær og andrekandidat for Oslo SV, Petter Eide.

– Det er både åpen og skjult hets mot muslimer. Et eksempel er mobbingen av hijab i Norge. Det er en skjult måte å uttrykke forrakt mot islam på. En annen ting er den såkalte brunostdebatten – debatten om norske muslimer. Her setter man et skille mellom de som er innenfor og utenfor. Jeg leser denne debatten som en måte å fremføre muslimhets på, sa Eide.

– Det er en økende diskriminering av muslimer, og det raskeste vi kan gjøre med dette er å bytte ut regjeringen som legitimerer at man kan gå rundt å si sånne ting og nøre oppunder grumset, sa Frode Jacobsen, leder av Oslo Ap.

LES MER: Islamsk råd forberedt på kritikk på valgmøte

Nyanserte

Stortingsrepresentant Abid Raja (V) var imidlertid opptatt av å nyansere bildet.

– Det er riktig at muslimer opplever skepsis, hets og hat. Men premisset om at det har blitt mer rasisme i samfunnet enn før, vil jeg avvise. Vi skal ikke overdramatisere og si at hele det norske samfunnet er rasistisk. Mange opplevde mye brutal rasisme da vi var unge. Mye av den rasismen har vi heldigvis blitt kvitt, slo Raja fast.

Etter noe tids debatt begynte Raja å bli tydelig irritert over debattens fokus.

– Nå har vi snakket i en time om at muslimer er ofre. Men la oss være ærlige: vi er ikke ofre. Norske muslimer har det egentlig ganske bra og må ut av offermentaliteten. Mye av hetsen mot muslimer er uakseptabel og treffer oss blindt, men vi må ikke grave oss ned i en tankegang om at vi er hetset, sa Raja og provoserte med dét flere i salen.

LES MER: Nikab støyer i trosdialog

Morsmelk

– Men problemet oppstår når våre egne muslimske politikere går ut og generaliserer muslimske gutter, kontret ordstyrer Yasir Ahmed med henvisning til Rajas uttalelser fra 2012 om at «muslimer får jødehat inn med morsmelken».

– Jeg har aldri opplevd diskriminering i arbeidslivet eller sett på meg selv som et offer, men jeg er bekymret for barna mine. Jeg har tidligere opplevd rasisme, men barna mine har opplevd «nyrasisme» med bakgrunn i kulturell tilhørighet. Jeg er meget bekymret for hva mine barn vil oppleve, sa en av tilhørerne med adresse til Raja.

LES MER: Abid Raja trekkes frem som Venstre-kronprins

Mentalitet

Etter debatten utdypet Raja utbruddet:

– I andre land blir folk slaktet, forfulgt, drept og brent levende for sin religion. Da er man et reelt offer. Også bor man i Norge hvor sola skinner og har alle muligheter, men så snakker noen i det muslimske miljøet om seg selv som ofre. Det er en grop man må komme seg opp av, sier Raja.

Venstre-politikeren vil heller flytte fokuset over på andre saker.

– I stedet for å grave seg ned i en offermentalitet, må vi snakke om de reelle problemene som finnes i muslimske miljøer. Det er for eksempel synet på kvinner, synet på barn som deres eiendom og vold mot disse, og synet på ytringsfrihet, sier Raja.

Han mener «offermentaliteten» er skadelig for det muslimske miljøet.

– Det er dessverre ganske få som korrigerer dette, og dermed blir det stående igjen som en sannhet. Dette skader både muslimers selvbilde og den brobyggingen med storsamfunnet som trengs, sier Raja.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter