Politikk

Vil la KrF slippe drama

Aps Anniken Huitfeldt ber KrF unngå mer blått spill og innbyr partiet til forlik som kan sikre bistandsbudsjettet.

Huitfeldt, som er leder i Utenriks- og forsvarskomiteen, mener de tøffe budsjettoppgjørene i 2014 og 2015 og senest ordkampen i en NRK-duell denne uken bør få KrF til å snu seg:

– På nytt bør Knut Arild Hareide og KrF vurdere å inngå et forlik med Ap og resten av stortingsflertallet om nivået på bistanden, sier Ap-toppen.

Huitfeldt mener spennet mellom KrF og Frp igjen fikk aktualitet gjennom Politisk Kvarter denne uken. Der møtte Hareide Sylvi Listhaug til debatt. KrF-lederen kom med tydelige advarsler:

Uten sidestykke

– Hvis jeg opplever at regjeringen kutter i bistand en gang til og samtidig sier at vi må gi mer til nærområdene, vil det være en dobbeltkommunikasjon som vi ikke har sett sidestykke til, sa Hareide og minnet om hva Høyre og Frp gjorde i fjor høst.

LES OGSÅ: Solheim frykter ikke utvanning av bistand

Da kuttet de 4,2 milliarder fra langsiktig og forebyggende utviklingshjelp og brukte heller mesteparten på FN-godkjent flyktninghjelp. KrF og Venstre kjempet en langvarig, hard budsjettkamp for å plusse litt over halvparten på igjen.

– Man kan ikke si at vi skal hjelpe i nærområdene og samtidig kutte i bistand. Det er min tydelige beskjed, sa Hareide.

Styrkeprøver

Gjennom Vårt Land kom Huitfeldt med en oppfordring til KrF og Venstre sommeren 2014 – altså for snart to år siden. Ap-profilen ba dem unngå de årlige «spilløvelsene» om bistandsbudsjettet, der regjeringen først kutter og de to makkerne etterpå må bruke all sin forhandlingskraft for å gjenopprette kuttene.

KrF avslo. Men samme høst i 2014 gjentok øvelsene seg: Først kuttet regjeringen – så brukte KrF og Venstre motkrefter. Og i fjor høst sto selve styrkeprøven, da flyktningstrøm gjorde at regjeringen snudde på over 4 milliarder bistandskroner.

LES OGSÅ: Frykter antiterror vil ta penger fra fattige

Når Huitfeldt via NRK hører at KrF igjen er utrygge på hvordan regjeringen håndterer bistandskronene, gjenoppfrisker hun samarbeidsønsket:

– Det blir et teater om samarbeidspartiene igjen skal bruke tid på dette: Gå et skritt tilbake – og forhandle seg ett skritt frem igjen. Det finnes nemlig et annet flertall i Stortinget som sammen kan stemme for en annen profil.

Også Ap flyttet

Huitfeldts opprinnelige forslag om forlik var å få til tverrpolitisk samling om 1 prosent av BNI til utviklingshjelp. I fjor la regjeringen frem et statsbudsjett der det ideelle målet var på nettopp 1 prosent.

Men så kom flyktningstrømmen – og regjeringen måtte finansiere tiltakene sine. Endringer på over 4 milliarder ble i praksis opplevd som kutt. Reduksjonene rammet de frivillige organisasjonene spesielt.

LES OGSÅ: Strid om hva bistandskuttene egentlig forteller

Også Ap flyttet bistandsmidler over til den formen for flyktningtiltak som FN har godkjent. Men partiet ville i likhet med sentrumspartiene øke støtten til frivillige organisasjoner. I Aps alternative budsjett var krympingen av klassisk bistand bare halvparten så stor.

– I den verdenssituasjonen vi nå har, er det viktigere enn noen gang å holde fast ved et høyt nivå. Dessuten vil et bredt forlik også gi et viktig signal ut over landets grenser, sier Huitfeldt.

KrF tvilende

KrFs bistandspolitiske talsmann, Kjell Ingolf Ropstad, mener derimot Ap bør gå i seg selv. Han synes også dette partiet skal garantere at de ikke vil flytte bort bistandskroner fra langsiktig hjelp til verdens fattige.

– Hvis Huitfeldt med målet om 1 prosent mener at utgifter til flyktninger, terrorbekjempelse eller militære utgifter holdes utenfor, så kan vi hilse et slikt tiltak velkommen. Men jeg opplever at ikke Ap selv er akkurat der, sier KrFs talsmann.

Han påpeker at også Ap flyttet bistandskroner i fjor høst.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk