Nyheter

Vil la folket få se hva Google betaler i skatt

– Vi vil at borgerne, ikke bare skattemyndighetene, skal få se hvilken skatt selskaper betaler, skriver finanskomitéledere fra blant annet Tyskland, Storbritannia og Norge i felles, åpent brev.

– Dette er uvanlig, første gang for min del. Det viser et bredt engasjement i flere lands parlament for disse viktige skattespørsmålene, sier Hans Olav Syversen (KrF), leder for Stortingets finanskomité.

Den britiske parlamentarikeren Meg Hiller har tatt initiativet til brevet fra framtredende finanspolitikere i ni land, i forbindelse med et britisk lovforslag om land-for-land-rapportering.

Slik rapportering betyr at selskaper som opererer i flere land må oppgi visse regnskapstall for hvert land. Målet er å gjøre det vanskelig å skjule overskudd og formue i skatteparadiser.

LES MER: Mener regjeringen velger minsteløsning mot skatteparadiser

Sinte

– Det offentlige sinnet i kjølvannet av at Google i år inngikk et forlik med britiske myndigheter om å betale 130 millioner pund i skatt, er bare ett eksempel på hvordan vanlige skattebetalere reagerer på selskapers skatteopplegg, heter det i brevet.

Google ble i januar enig med britiske skattemyndigheter om å etterbetale 130 millioner pund eller rundt 1,6 milliarder kroner i skatt fra 2005. Internettgiganten har fått kritikk for et intrikat system som gjør at selskapet bare betaler noen få prosent i skatt hvert år. Men etterbetalingsavtalen har fått kritikk for å gi Google særbehandling og fortsatt slippe svært billig unna.

LES OGSÅ: – Alle taper på at Google betaler bare tre prosent i skatt

Åpent

De europeiske finanspolitikerne skriver i det åpne brevet til sine regjeringer at de ønsker at opplysningene selskapene må rapportere skal være offentlige – ikke bare tilgjengelig for skattemyndighetene. I det britiske forslaget er det også et krav om at selskaper hvert år må legge fram sin strategi for skatteplanlegging. Syversen påpeker at i skatteforliket i Norge ber Stortinget regjeringen å se på en begrunnelse/hensikt med ulike typer skattedisposisjoner.

– Offentliggjøring er én måte å tvinge disse selskapene til å forklare sin skatteplanlegging. Det ville gjøre det mindre attraktivt å bruke skatteparadiser og skallselskaper, heter det i brevet fra finanspolitikerne.

Noen av parlamentarikerne som har skrevet under er: Meg Hiller, Underhusets komité for offentlige regnskapstall Storbritannia. Hans Olav Syversen, leder av finanskomiteen Norge. Ingrid Arndt-Brauer, leder av finanskomiteen Tyskland. Timo Kalli, leder av finanskomiteen Finland. Burány Sándor, leder for budsjettkomiteen Ungarn. Ladislav Kamenicky, leder for finans- og budsjettkomiteen Slovakia.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter