Nyheter

Vil kutte i gravidhjelp

Amathea, veiledningstjenesten for gravide, legger ned distriktskontor og sier opp ansatte dersom regjeringens budsjettforslag blir vedtatt.

– Det er svært beklagelig og vil resultere i at vi må redusere veiledningstilbudet til gravide jenter og kvinner. Vi må legge ned 1 eller 2 distriktskontor og si opp inntil 3 ansatte, sier styreleder John Eivind Jensen i Amathea til Vårt Land.

Stiftelsen tilbyr gratis veiledning til kvinner og jenter om svangerskap og abort og har 13 veiledningskontorer på landsbasis. I ti år har Amathea mottatt driftstilskudd fra de regionale helseforetakene, i tillegg til tilskudd fra Helsedirektoratet.

Felles post

Men i forslag til statsbudsjett som ble lagt fram mandag, vil regjeringen legge tilskuddene i en felles post for seksuell helse. Dermed risikerer Amathea å miste de opprinnelige, øremerkede midlene fra departementet fra og med neste år og må dermed søke om tilskudd på lik linje med andre aktører.

– Jeg forstår Helse- og omsorgsdepartementets ønske om forenkling, men dette er ikke veien å gå. Alternativt kan midlene inkluderes i den årlige støtten fra departementet til Amathea slik at tjenestetilbudet ovenfor gravide kan opprettholdes. Jeg går ut fra at dette blir endret når budsjettet blir endelig vedtatt i Stortinget, understreker Jensen.

Flere ønsker veiledning

Midler fra de fire regionale helseforetakene som departementet foreslår å overføre til fellesposten «seksuell helse» er på til sammen 1,6 millioner kroner.

Olaug Bollestad (KrF), leder av helsekomiteen, sa til Vårt Land tidligere i september at KrF vil jobbe for å øke bevilgninger til Amathea i statsbudsjettet.

– Amathea har en viktig funksjon som veiledningstjeneste for gravide. Som følge av at stadig flere ønsker veiledning blir det viktig å sikre at veiledningstjenestene våre har tilstrekkelig med ressurser til å ta imot gravide som trenger noen å snakke med, sa Bollestad.

Per 1. september hadde Amathea en økning på 650 konsultasjoner på landsbasis sammenlignet med fjoråret. I 2016 hadde Amathea nær rekordmange konsultasjoner (14.000) – 11 prosent flere enn året før, ifølge avisa Dagen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter