Nyheter

Vil ikke vente på politiet

Situasjonen justisministerens au pair havnet i kan unngås. Caritas vil at au pairer kan levere elektronisk søknad til UDI og dermed slippe å vente i månedsvis i politiets køer.

Ved sitt au pair-senter har den katolske organisasjonen Caritas kontakt med mange au pairer. I fjor fikk senteret 1.800 henvendelser fra au pairer og vertsfamilier. Fungerende leder Kristin Velure Strøm mener at noe av situasjonen for au pairer som trenger å bytte vertsfamilie, kan løses ved at de får rett til å flytte inn og begynne å gjøre oppgaver hos ny vertsfamilie fra det øyeblikket de har levert en elektronisk søknad til Utlendingsdirektoratet (UDI).

UDI-direktør Frode Forfang skrev i et innlegg i Vårt Land at ventetiden være «alt fra noen få uker til i verste fall noen måneder» for å få en avtale hos lokalt politi for å levere søknad om ny oppholdstillatelse når au pairen bytter vertsfamilie.

– En slik endring vil ha stor betydning for å redusere sårbarheten i situasjoner der au pairer ikke blir behandlet godt eller der det rett og slett ikke fungerer, sier Strøm.

LES MER: UDI-direktøren om au pair-regler: – Skal være klart nok

Uavklart

Caritas erfarer at de fleste au pairene har relativt gode erfaringer i Norge, og at mange er ressurssterke. Men i perioden mellom to vertsfamilier er sårbar. Noen løser det ved å flytte inn som gjest hos en ny vertsfamilie, slik justisminister Jøran Kallmyr (Frp) har fått kritikk for å tillate en au pair å gjøre hos hans familie.

Caritas oppfordrer au pairer til å prøve å finne andre midlertidige løsninger.

– Å bo hjemme hos en familie man senere skal virke som au pair hos, samtidig som det ikke er et kontraktsbundet forhold, er en ganske uavklart situasjon, og skaper en enda større sårbarhet for au pairen enn det som kan ligge i ordningen ellers, sier Strøm.

Caritas har hatt kontakt med au pairer som har valgt å bo hos vertsfamilien som gjest, men Strøm har inntrykk av at de fleste klarer å finne seg andre løsninger.

LES MER: Kallmyrs au pair klager på UDI-vedtaket

Bekymret

Claes Tande er prest i Den katolske kirke i Sandefjord og mangeårig sjelesørger for filippinere. Han frykter at UDIs regler kan få flere au pairer til å bli værende hos familier der de ikke har det bra. Tande kjenner til au pairer som har hatt «metoo-type»-erfaringer og derfor ønsket å flykte fra vertsfamilien.

– Uten kontaktnett i Norge, penger til å bo på hotell eller reise tilbake til hjemlandet, kan dette føre til at flere vil tie og tåle, hvis de ikke kan flytte inn hos en ny vertsfamilie, sier Tande.

Han understreker at ryktene kan spre seg fort blant au pairer, hvis UDI strammer inn reglene eller praktiserer dem strengere.

LES MER: UDI-direktøren på Verdidebatt: Au pair-ordning til besvær

Kan løses

UDI-direktør Forfang skriver at bookingtiden hos politiet skaper utfordringer i flere typer utlendingssaker, og at UDI er «nødt til å se nærmere på» den. Strøm i Caritas mener at hvis politiet og UDI får bort ventetiden, løser det mye.

Hun understreker at Caritas ikke ser det som sin oppgave å ta stilling til om au pair-ordningen bør bestå, men ønsker å få fram au pairenes perspektiv. Mange er glade for muligheten til å være i Norge, og sier at de lærer om likestilling og hvordan nordmenn betaler skatt og får noe tilbake. Noen legger seg opp litt penger.

– Slik vi opplever deres erfaringer, er det lettvint å si at fordi noen blir utnyttet, bør ordningen avskaffes. For oss er det viktig å få fram at de fleste ikke blir utnyttet. Men noen blir det. Der kan man gjøre ting i regelverket for å sikre au pairenes rettigheter og legge til rette for en bedre situasjon, sier Strøm.

Hun mener at både au pairer og vertsfamilier har behov for mer kunnskap. Vertsfamilier må bestå et nettkurs på en halv time, og informasjonsmøtet for au pairer har frivillig oppmøte. Caritas mener også at au pairer bør få fritak for gebyret på 5.300 kroner for å levere søknad om fornyet oppholdstillatelse ved bytte av vertsfamilie, som er nær en månedslønn for en au pair.

---

Bytte familie

  • Den filippinske au pairen til justisminister Jøran Kallmyr (Frp) fikk varsel om utvisning av Utlendingsdirektoratet i mai. Søknaden om fornyet oppholdstillatelse ble avslått fordi hun i to måneder bodde hos familien Kallmyr før hun fikk levert alle papirer til politiet.
  • UDI anslår at ventetiden for å levere slike papirer i snitt er fem måneder.
  • Partiet SV og LO-topp Jørn Eggum krever at au pair-ordningen blir avskaffet.
  • Den katolske organisasjonen Caritas' au pair-senter fikk i fjor 1.800 henvendelser fra au pairer og vertsfamilier. De mener au pairer bør få rett til å begynne hos ny vertsfamilie i det de har levert elektronisk søknad UDI.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter