Politikk

Vil ikke gjøre som Frp

Regjeringens ferskeste parti hevder samarbeidet med Frp og Høyre går mye bedre enn ventet. Nå blir utfordringen å unngå SV-fella.

– Ingen ønsker seg tilbake til et Venstre som sprang inn og ut av dører og kjeftet på Stortinget. Vi er mindre kranglete enn vi fremstod for et år siden, slo Venstre-leder og kulturminister Trine Skei Grande fast da partiet torsdag oppsummerte stortingsåret.

Grande frontet en tilsynelatende fornøyd ledertrio med klima- og miljøminister Ola Elvestuen og parlamentarisk leder Terje Breivik. Sammen la de frem 20 tettskrevne sider med saker partiet mener de har bidratt til gjennomslag for i løpet av sine 155 første dager i regjering.

Blant skrytepunktene var skolesatsning med flere lærere, synkende arbeidsledighet, økt gründervirksomhet og flere ressurser til kampen mot plast i havet.

– Det er mye lettere enn vi trodde det skulle bli. Erna er en god sjef, utbrøt Grande om regjeringssamarbeidet. Hun trakk også frem at Venstre nå har mer kontroll på Frp.

Lite velgerentusiasme

Samtidig som Venstre ikke angrer på regjeringsinntredenen, ser det ikke ut til at partiet kan vise til en umiddelbar entusiasme fra velgerne. Gjennom hele våren har partiet ligget lavt på målingene og stadig duppet under sperregrensen på 4 prosent. Venstre-lederen har imidlertid tro på at situasjonen er i ferd med å snu.

– Ingen i Venstre trodde at det å gå inn i regjering var noen magisk handling. Men på de syv siste enkeltmålingene har Venstre gått frem, sier Grande.

SV-fella. Den store utfordringen for Venstre fremover blir å unngå å havne i den såkalte «SV-fella». I løpet av åtte år i den rødgrønne regjeringen ble det hevdet at SV nærmest druknet i regjeringsmaskineriet og ikke klarte å løfte frem egne saker i mediene. Resultatet ble at SV nærmest ble utradert ved stortingsvalget i 2013 da de med et nødskrik berget seg over sperregrensen. Grande innrømmer at Venstre ikke lenger er like synlig i nasjonale medier.

– Men vi er synlige på en annen måte. Vi reiser rundt i hele landet og er mye synlig i regionmedia, sier Grande.

Skal ikke gjøre som Frp

Mot de fleste spådommer, klarte Frp å unngå velgerflukt gjennom regjeringsdeltakelsen med frittalende stortingspolitikere og regjeringsmedlemmer som frontet Frps primærstandpunkter, noen ganger på tvers av regjeringens politikk. Grande avviser at Venstre kommer til å kopiere Frps strategi.

– Vi klarte det sist vi satt i regjering. Da gikk vi opp i valget etterpå. Det handlet på en side om at vi ikke synliggjorde makteløshet ved å protestere på plenen mot egen regjering slik SV gjorde, og på en annen side om at vi hadde klare ambisjoner om hva vi skulle få til. Vi tror ikke vi klarer å få gjennomført hele Venstres program, men vi er ganske klare på prioriteringene våre som handler om et grønnere, rausere og mer sosialliberalt land, sier Grande.

– Men tror du ikke at Venstres velgere også trenger friske utspill med primærstandpunkter for å bli mobilisert?

– Jo, og det kommer vi nok også til å gjøre. Men kanskje ikke på samme måte og med samme ordbruk som Frp har fordi vi har forskjellige velgere, sier Grande som samtidig innrømmer at partiet må bli flinkere til å markere klar Venstre-politikk fra Stortinget.

Frp-skepsis

Vårt Land kjenner til at det i deler av Frp er stor bekymring for Venstres deltakelse og gjennomslag i Regjeringen. Disse mener det også er en sammenheng mellom Venstres regjeringsdeltakelse og Frps fall på meningsmålingene. Grande avviser at dette er en bekymring for regjeringsprosjektet.

– Jeg forholder meg til det som er flertallet i Frp, og de sier at vår deltakelse har gjort det lettere for Regjeringen. Så merker jeg at noen har lyst til å skape avstand til Venstre. Men det som er viktig å skjønne er at når Venstre er uenig med regjeringen er det oftere vi har flertall enn når Frp er uenig med regjeringen. Det er også noe man må ta innover seg at flertallet betyr noe, sier Grande.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk