Nyheter

Vil høre taternes mening

Denne uken startet høringsmøtene om rapporten som tar for seg behandlingen av taterne. – Staten må gi en tydeligere unnskyldning, mener utvalgsleder, Knut Vollebæk.

Hva fikk du ut av høringsmøtet, utvalgsleder Knut Vollebæk?

– Det gjorde meg glad. Det er ganske uvanlig å gå ut med høringer på denne måten, hvor folk kan komme med muntlige innspill og fortelle.

– Oppleves som urettferdig

Hvilke innspill hadde taterne/romanifolket selv?

– Flere bygget opp under forslagene til utvalget. Erstatningsordinger varierer mye fra kommune til kommune, og det oppleves som urettferdig, sier Vollebæk.

– Utdanning og arbeidsopplæring, samt opplæring av ansatte i skolen og det offentlige om taternes kultur er også viktig. Det ble dessuten pekt på at en se på hva politikken har betydd for dem som ikke ble direkte rammet, men som har levd med frykten.

LES MER: Sanner: – En skamplett i norsk historie

Hva håper du ellers skal bli resultatet av disse møtene?

– Både at de skal være med å konkretisere forslagene våre enda mer, og at de skal gi eierskap til rapporten hos taterne selv.

Feilslått politikk

I rapporten konkluderer du med at statens politikk har redusert livskvaliteten for mange. Hvordan?

– Vi gjorde undersøkelser som viste et lavt utdanningsnivå og høy dødelighet hos tatere som har vært fulgt opp av Norsk misjon blant hjemløse. Det som skulle være en statlig politikk for å hjelpe folk inn i samfunnet, viste seg å være helt feilslått, sier Vollebæk.

LES MER: – Dødelighet som mangler sidestykke

– Det har ført til frykt og manglende tillit til mennesker og det offentlige, også i dag. Å bygge ny tillit er krevende, men en forutsetning for å gå videre.

Vil ha ny unnskyldning

Du ber staten om å si unnskyld til taterne en gang til. Hvorfor er det viktig?

– Staten har sagt unnskyld to ganger – en gang i et møte med tatere og en gang i en stortingsmelding. Men få av oss leser disse meldingene. Det handler om å gi en tydeligere beklagelse, så både miljøene det gjelder og storsamfunnet hører det.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Hvordan er situasjonen for taterne i dag?

– Det er en heterogen gruppe, som alle andre. Men en uforholdsmessig stor del sliter fortsatt med senskader av politikken som har vært ført. Fremdeles skjer det mobbing og utestengning fra arbeidslivet. Det er alvorlig hvis holdninger vi trodde var borte, fortsatt viser seg å eksistere.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter