Nyheter

Vil helst ha Gaard som kollega

Prost Helge Gaard (58) er biskopenes foretrukne kandidat som ny Stavanger-biskop. Åtte av tolv biskoper har han som sitt førstevalg.

Den norske kirkes 12 biskoper har nå uttalt seg om hvem de mener er «best skikket» til å bli biskop Erling Pettersens etterfølger.

Gaard, vinneren av den kirkelige avstemningen, står sterkest også blant biskopene, med 8 førstestemmer, 3 andrestemmer og 1 tredjestemme.

Tre av biskopene har prost Torstein Lalim (58) som førstevalg. Han fikk 2 andrestemmer og 7 tredjestemmer fra biskopene.

Sokneprest Ivar Braut (60) fikk 1 førstestemme, 7 andrestemmer og 4 tredjestemmer i biskopenes rangering.

VERDIDEBATT: Eliten mot grasrota

Unntatt offentlighet

Biskopene har avgitt begrunnede uttalelser med vurdering av kandidatene. Men begrunnelsene er unntatt offentlighet. De enkelte biskopenes rangering av kandidater blir heller ikke offentliggjort.

Suveren vinner lokalt

Helge Gaard, som nå er prost på Karmøy, var suveren vinner i den brede, kirkelige avstemningen, med særlig stor oppslutning blant menighetsråd, prester og kirkelig tilsatte i Stavanger bispedømme. Han fikk 29,27 prosent av stemmene i avstemningen, foran prorektor Bård Mæland (23,12 prosent) og sokneprest Ivar Braut (21,54).

Disse tre gikk videre til «finalen» i bisperekrutteringsprosessen. Men i begynnelsen av november trakk Mæland seg som kandidat, av familiære årsaker.

Ny sjanse for Lalim

Dermed fikk prost Torstein Lalim, som var fjerdemann i avstemningen, med 15,23 av de avgitte stemmene, en ny sjanse.

Da bispedømmerådet for et par uker siden rangerte de tre gjenstående bispekandidatene, ble rekkefølgen: Helge Gaard, Torstein Lalim og Ivar Braut.

Nå har altså også biskopene sagt sitt.

Nå bestemmer Kirkerådet

I de vedtatte «Regler om om nominasjon mv. ved tilsetting av biskoper» heter det at «Kirkerådet tilsetter en av de tre kandidatene som totalt har fått flest stemmer. Ved tilsetting kreves alminnelig flertall.»

Tilsettingen skjer på Kirkerådets møte i Stavanger 7. – 9. desember.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter