Politikk

Vil ha nytt landsstyremøte før jul

Telefonmøte i KrFs landsstyre om VG-avsløringer røpet ulike virkelighetssyn. Flere på rød side ba om et nytt landsstyremøte før jul.

– Jeg tror det blir et nytt, ordentlig landsstyremøte. Spørsmålet ble luftet på telefonmøtet og ledelsen tok det med seg for vurdering, sier Arne Willy Dahl, fylkesleder i Akershus, som sto på rød side i KrFs veivalg.

Mandag kveld var det telefonmøte i landsstyret i KrF med én sak på dagsorden: VGs artikkel om hvordan Høyres ledelse grep tyngre inn på blå side i KrFs veivalg enn tidligere kjent. Det var sentralstyremedlem Karin Bjørkhaug som ba om et ekstraordinært landsstyremøte for å snakke ut om saken.

LES OGSÅ: KrF-jubel over historisk barneløft – budsjettraseri i Frp

Ønsker nytt møte

Landsstyremedlemmer fra begge leire bekrefter nå overfor Vårt Land at flere på rød side ba om et nytt ekstraordinært landsstyremøte før jul, denne gangen ansikt til ansikt.

Kommunikasjonssjef Mona Høvset skriver i en tekstmelding til Vårt Land at «det kan bli aktuelt, men er ikke avklart ennå». Det er delte meninger om dette i landsstyret:

– Jeg ser ingen grunn til det. Vi er et lite parti med begrensede ressurser. Da er telefonmøter ved behov mye greiere, sier Randi Walderhaug Frisvoll, fylkesleder i Møre og Romsdal, som sto på blå side.

– Et telefonmøte blir en serie monologer med dårlig lydkvalitet, sier derimot Arne Willy Dahl.

– Jeg er positiv hvis det er praktisk mulig. Det er bedre å ta diskusjonene ansikt til ansikt enn i pressen, sier KrFU-leder Martine Tønnessen, som sto på blå side.

Folk på begge sider sier de opplevde telefonmøtet som forsonlig og oppklarende. De understreker behovet for samling. Flere viser til at Knut Arild Hareide mandag uttrykte tillit til at Ropstad hadde opptrådt ryddig.

LES OGSÅ: Derfor tar KrF-veteran Syversen plass i maktjakten

Ulike virkelighetssyn

I bakgrunnssamtaler forteller derimot to kilder på hver sin side om langt mindre idyllisk stemning i landsstyret.

Den røde kilden sier situasjonen i partiet bærer preg av at tilliten rett og slett er borte. Vedkommende ønsker et nytt landsstyremøte for å snakke om forhandlingskrav for begynne det tidkrevende arbeidet med å komme seg videre.

Telefonmøtet skal ha synliggjort ulike virkelighetsforståelser på blå og rød side:

– Vi oppfatter prosessen annerledes og leser VGs artikkel annerledes. Det er helt naturlig, bekrefter Martine Tønnessen.

Randi Walderhaug Frisvoll virker opprørt over artikkelen og vinklingene til pressen:

– VGs sak er blåst ut av alle proporsjoner. Da vi fikk nøstet opp i spekulasjonene viste mye seg ikke å ha rot i virkeligheten. Folk blir tillagt ting de ikke har sagt. Jeg har tillit til partiledelsen, sier hun.

Sentralt i VGs fortelling står et møte mellom KrFs nestledere og Høyres ledelse 11. oktober. Abortloven skal ha vært blant temaene og det var først etter dette møtet at Ropstad og blå side løftet fram endringer i abortloven som sitt kronargument.

For rød side var innblanding fra Høyre og nestledernes abortkjør hovedtema på telefonmøtet.

LES OGSÅ: Ap får KrF med på å korke Siv Jensens taxfree-kvote

Blå frustrasjon

Én kilde Vårt Land har snakket med på blå side opplevde derimot VGs avsløringer som graverende av helt andre grunner.

Det er langt mer oppsiktsvekkende at to topper i KrFs administrasjon har vært med i en hemmelig Facebook-gruppechat til støtte for Knut Arild Hareide, mener vedkommende.

De to er generalsekretær Hilde Frafjord Johnson og Dag Ivar Belck-Olsen. Sistnevnte kunne ifølge Dagens Næringsliv ikke gå inn i KrFs forhandlingsdelegasjon på grunn av sin tydelige støtte til Hareide.

Kilden tror flere på blå side er frustrert over røde utfall i pressen mot nestleder Kjell Ingolf Ropstad og opplever at de forsøker å ta ham og gjøre ham til syndebukk.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk