Kirke

Vil ha nye kirker på «krevende» steder

Engasjementet rundt kristen tro er høyest på steder med god blanding av frimenigheter og folkekirke, mener Øystein Gjerme i Sendt Norge. Denne uken har 13 kirkesamfunn drøftet geografisk spredning for menighetsplanting.

– I europeisk sammenheng er det nok ingen nasjoner der så mange kirkesamfunn samles strategisk om kirkeplanting som i Norge, sier Øystein Gjerme, leder for Sendt Norge.

13. og 14. november har over 100 representanter fra 13 ulike kirkesamfunn og bevegelser deltatt på samling med Sendt Norges læringsfellesskap, som arbeider for å utvikle kompetansen på kirkeplanting i norske menigheter. Gjerme er begeistret for den brede oppslutningen rundt årets arrangement.

– Når vi har en felles forståelse for vårt nasjonale oppdrag og blir trygge på hverandre relasjonelt, så kan vi jobbe sammen for å nå Norge istedenfor å konkurrere med hverandre på lokalt plan, sier Gjerme.

LES OGSÅ: Slik hjelper Misjonskirken nye menigheter

Nye menigheter

Sendt Norge ble startet i 2014, som en videreføring av nettverket DAWN Norge. Oppstarten av Sendt var en respons på at det i 2013 ble nedlagt flere menigheter i Norge enn det ble startet.

– Det hadde ikke skjedd tidligere, så vi skjønte at noe måtte gjøres. Vi bestemte oss for at alle kirkesamfunn skulle sette mål om hvor mange menigheter de ønsket å plante, sier Gjerme.

Ut fra dette kom Sendt Norge sin felles visjon om å bidra til planting av 400 menigheter innen 2025. Hittil har det blitt startet over 100 nye planteprosjekter, opplyser Gjerme.

Temaet for årets Sendt-samling handlet om geografisk spredning for kirker i Norge.

– Målet er å gi et friskt blikk på regioner som trenger kirkeplanting, med et spesielt fokus på store byer, sier Gjerme.

LES OGSÅ: 74 pinsemenigheter står i fare for nedleggelse.

Religionskartet

Utenfor de store byene, er religionskartet i Norge tydelig fordelt mellom «frikirkeland», «folkekirkeland» og steder der «vekkelseskristendom» har stått sterkt, forteller Gjerme.

– Langs kysten, særlig på Sørvestlandet, har frikirkelighet og vekkelseskristendom stått sterkt. På innlandet og deler av nord, så vil frikirkelighet være fremmed. Dersom man skal satse på noen av bygdene og byene som historisk har vært krevende, så må et helt kirkesamfunn ville det, sier Gjerme.

– Hva gjør at noen plasser historisk har vært krevende?

– Hvis et sted ikke allerede har frikirkelighet eller lavkirkelig virksomhet, så bryter det ofte med folks oppfatning av livssynsutøvelse at noe skal skje utenfor Den norske kirke.

– Hvorfor trenger man noe utenfor Den norske kirke på disse plassene, tenker du?

– Det er mye flott i og gjennom Den norske kirke sitt arbeid, som jo er den store aktøren på livssynsfeltet i Norge. Men det er mer potensial mange steder. De stedene i Norge som har en balanse mellom folkekirke, vekkelseskristendom, lavkirkelighet og frikirkelighet, har også høyere engasjement for kristen tro totalt sett. Gruppen i Sendt Norge er enige om at den evangelisk orienterte trosformen er viktig å gjøre tilgjengelig i hele Norge, sier Gjerme.

Gjerme forteller at Sendt er opptatt av å utvikle allerede eksisterende forsamlinger, i tillegg til oppstart av nye.

– Men forskning viser at nye kirker når ut til nye nettverk av mennesker. Der det startes nye kirker er det høyere grad av nye mennesker som kommer til tro, sier Gjerme.

Fra første januar tiltrer Øystein Gjerme som ny leder av Pinsebevegelsens lederråd. Jarleif Gaustad fra Norsk luthersk misjonssamband overtar da ledervervet i Sendt Norge etter Gjerme.

LES OGSÅ: Den amerikanske pastoren Dave Ferguson mener kirkens grunnleggende oppgave er å plante nye menigheter, ikke nødvendigvis å styrke eksisterende.

---

Sendt Norge

  • Tverrkirkelig nettverk for kirkeplanting i Norge.
  • Har som mål å bidra til planting av 400 livskraftige menigheter innen 2025.
  • 13. til 14. november var det samling for Sendt Norges læringsfellesskap. Her deltok Metodistkirken, Misjonskirken Norge, Det norske baptistsamfunn, Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn, Den evangelisk lutherske frikirke, NLM, ImF, Normisjon, Ungdom i Oppdrag, Pinsebevegelsen, Kristent Fellesskap, Frelsesarmeen og Det norske misjonsselskap.

---

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke