Nyheter

Vil ha mer kvinnevennlig samfunn og mindre likestilt samfunn

Veteranfeminister vil heller ha et kvinnevennlig samfunn enn et likestilt samfunn. – Man kan ikke overse de biologiske forskjellene, mener Ebba Wergeland.

– Begrepet «likestilling» gjør at vi ikke riktig skjønner hva vi driver med. Dersom kvinner skal få rettigheter som frigjør fra undertrykking, må vi heller skape et kvinnevennlig samfunn, sier feminist og arbeidslivsforsker Ebba Wergeland.

Etter at Vårt Land skrev om feministene Torild Skard og Gro Nylander som vil ha småbarn lenger hjemme med mor, har debatten om kjønn, småbarnsomsorg og likestilling blusset opp på nytt. I Klassekampen har Wergeland med flere tatt til orde for å beholde kontantstøtten, en ordning som er sterkt kritisert blant hennes meningsfeller på venstresiden.

LES MER: Småbarn trives i barnehagen, mener psykolog

Ebba Wergeland, feminist og arbeidslivsforsker.
Ebba Wergeland, feminist og arbeidslivsforsker.

Kontantstøtte bør beholdes inntil videre

Wergeland mener dessuten vi skaper et mer kvinnevennlig samfunn dersom kontantstøtten forbeholdes mor, fordi hun har en annen omsorgsrolle enn far overfor de minste, og oftest en dårligere økonomi. Det har skapt debatt og oppvask på Rødts landsmøte.

Wergeland får støtte fra sosiolog og kvinneforsker Kari Wærness, som sies å være opphavskvinnen til begrepet «kvinnevennlig samfunn».

– Et kvinnevennlig samfunn ville for eksempel definert barneomsorg som arbeid, og kontantstøtten som lønn for arbeidet du gjør hjemme med barn. I dag definerer man dessverre kontantstøtten som noe man tar imot for ikke å bruke barnehagetilbudet, sier Wærness.

Kari Wærness, feminist og kvinneforsker
Kari Wærness, feminist og kvinneforsker.

Et kvinnevennlig samfunn

Hun mener det norske samfunnet ikke er spesielt kvinnevennlig selv om det er likestilt.

– Vi vil at kvinner skal gjøre det samme som menn, men ikke på kvinners premisser. Det er ikke kvinnevennlighet, men likestilling med mannen som ideal. I et kvinnevennlig samfunn tar man hensyn til de biologiske og sosiale forskjellene mellom kjønnene.

– Det høres veldig gammeldags ut?

– Kvinner utvikler seg hele tiden. I mitt idealsamfunn tar man hensyn til kvinners verdi og behov ut ifra der de til en hver tid er, sier Wærness.

LES MER: Høyre freder barnetrygden og kontantstøtten

Mer kvinnevennlig politikk

Wærness og Wergeland mener et kvinnevennlig samfunn ville skapt annerledes politikk. Blant annet ville man i arbeidslivet hatt flere lover skreddersydd kvinner.

– Regelverket rundt den gravide og hennes rettigheter som arbeidstaker ville vært annerledes. Arbeidsmiljøloven sier at arbeidet skal tilrettelegges etter den enkeltes alder, kyndighet og øvrige forutsetninger, sier Wergeland

– På hvilken måte skjer ikke det overfor gravide kvinner?

– Selv om graviditet er en unntakstilstand, gjør man lite for å tilrettelegge for gravide kvinner på arbeidsplassen. I dag skal alle yte som en 40 år gammel mann ved god helse. Dessverre er kvinner forståelig nok redde for å bli utkonkurrert som arbeidskraft hvis de krever rettigheter ut fra biologiske forskjeller, svarer hun.

LES MER: Vil droppe kontantstøtten og gi gratis barnehage

Vil ta hensyn til biologiske forskjeller

Gammelfeministene mener samfunnet i mye større grad må ta hensyn til de biologiske forskjellene mellom kjønnene. Man kan ha et likestilt samfunn uten å kreve at vi skal være like.

– Vi kan ikke overse de biologiske kjønnsforskjellene. Å se bort fra biologien er galskap. Skal vi ha et arbeidsliv som ikke går utover folkehelsa må vi ta hensyn til biologien, sier Wergeland.

Wærness mener hensynet til biologiske forskjeller særlig feies til side i debatten om hvordan foreldrepermisjonen skal fordeles:

– De som vil at foreldrepermisjonen skal deles likt mellom mor og far tar ikke hensyn til at menn og kvinner er biologisk ulike i tiden rundt svangerskap, fødsel og amming.

– Betyr det at du vil at kvinner skal tilbake til kjøkkenbenken?

– Det må være greit å være hjemme med barn litt lenger hvis man ønsker det. Kvinner er forskjellige. Det er å tenke kvinnevennlig, sier Wærness.

Les mer om mer disse temaene:

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Dana Wanounou er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land. Hun har også vært nyhetsleder og debattleder i avisen. Har du tips om saker, send mail til danawano@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter