Kirke

Vil ha lekeapparater og kiosker på kirkegården

Dansk enkemann foreslår å gjøre kirkegårder mer barnevennlige. Men ikke alle er overbeviste over forslaget.

– Mange barn blir oppdratt til at kirkegården er et sted man kun kommer for å sørge. Jeg vil gjerne at barn i større grad også forbinder kirkegårdsbesøk med glede og sosiale aktiviteter, sier enkemann og trebarnsfar Søren Egemar Knudsen til den danske avisen Kristeligt Dagblad.

Knudsen foreslår at kirkegården for eksempel kan inneholde kafeer og lekeapparater, og at det kan være mulig å avholde små konserter der.

Knudsens forslag har skapt debatt i Danmark, særlig etter at det ble kjent at Roskildes domsogns kirkegårdsutvalg ideene til etterretning.

LES MER: Miljøvennlig begravelse provoserer

Er til for brukerne

Knudsens oppfordring har også inspirert Jens Dejgaard, som er kirkegårdsleder på Silkeborg Kirkegård.

– Han har satt på dagsorden at kirkegården er til for brukerne. Derfor må vi lytte til hva brukerne ønsker å få ut av et besøk på en kirkegård, sier han til Kristeligt Dagblad.

På kirkegården i Silkeborg har man i enkelte seksjoner lempet på reglene, slik at de som ønsker det kan ha graver med et mer personlig preg, forteller han.

LES MER: Færre ønsker livssynsåpen begravelse

Kritisk

Men ikke alle er like overbeviste om at hyggeligere kirkegårder er et godt alternativ.

Pastor emeritus Peter Hedegaard er kritisk.

– Kirkegården er et sted der folk kommer i dyp sorg. Av den grunn mener jeg man skal være forsiktig med å gjøre kirkegården om til et tivoli. Jeg tror at det finnes andre måter å introdusere barn og unge til viktigheten av å kjenne til kirkegården, sier han til Kristeligt Dagblad.

Han mener noen danske kirkegårder allerede er for preget av annet folkeliv.

– På Assistens kirkegård i København sitter det unge mennesker og soler seg og drikker øl, mens andre går tur eller løper. Man må finne balansen mellom å tilyby et inkluderende område for byboerne og et hellig sted med plass til ettertanke, sier han.

LES MER: Byr på billigere begravelser

Til hver sin tid

Heller ikke alle pårørende deler Egemar Knudsens erfaringer.

Ditte Wayland, som er enke og mor til tre, er ikke tilhenger av at det skal bygges lekeplasser og kafeer på kirkegården. Hun mener det vil forstyrre roen.

– Mine egne barn er ikke nødvendigvis stille når vi er på kirkegården. Men kirkegårdens formål er etter min mening å være et sted man minnes uten alt for mye forstyrrende bråk. Så kan man finne en lekeplass eller en kiosk et annet sted etterpå. Hver ting til sin tid, sier hun til den danske avisen.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke