Nyheter

Vil ha kvotering i ung politikk

– Jeg tror ikke på at det ikke finnes flinke jenter i Fremskrittspartiets Ungdom, sier Anna Kvam i Grønn Ungdom.

– Skal man gjøre noe med kjønnsbalansen i partiene, må man gjøre noen aktive tiltak. Personlig tror jeg det er lurt med kvotering, sier Anna Serafima Svendsen Kvam.

Som nyvalgt talsperson i Grønn Ungdom, kjenner hun seg som en ensom svale. Av alle ungdomspartiledere med moderpartier på Stortinget, er hun eneste kvinne.

– Jeg kjenner på at jeg stikker meg litt ut. Både at jeg er eneste kvinne, men også yngst blant de med lederverv.

To talspersoner for likestilling

Onsdag skrev Vårt Land om at guttene troner på toppen i ungdomspolitikken. Mens jentene var i flertall blant ungdomsparti-lederne med moderparti på tinget for 15 år siden, er nå sju av sju ungdomspartiledere menn.

LES MER: Gutta topper ungdomspolitikken

«Verstingen» på å sikre kjønnsbalanse er Fremskrittspartiets Ungdom (FpU), der 6 av 7 sentralstyremedlemmer er menn. Partiet har heller aldri hatt en kvinne på toppen.

LES MER: FpU er «kvinneversting»

Kvam synes ikke FpUs retorikk om at manglende kjønnsbalanse-mål sikrer at kun de dyktigste partimedlemmene blir valgt til toppverv er spesielt overbevisende:

– Jeg tror ikke det er sånn at FpU ikke har dyktige jenter. Selv om de selv sier at det kun er personlige egenskaper som skal avgjøre hvem som klatrer oppover. Når det bare sitter en kvinne i FpUs sentralstyre, kan det ikke være slik at det gjenspeiler mangel på flinke jenter. Da er det kulturen det er noe galt med.

LES MER: «Trodde jobben var gjort»

Kvoterer både kvinne og mann på topp

Grønn Ungdom var ikke med i Vårt Lands oversikt over kjønnsbalanse i ungdomspartiene. Grunnen var deres ordning med kvinnelig og mannlig talsperson, og fordi partiet er såpass ferskt at det ikke går an å sammenligne utviklingen over tid.

Med kvinnelig og mannlig talsperson er kjønnsbalansen alltid sikret. Og å sikre reell likestilling i partiet er en viktig grunn til det:

– Ordningen er først og fremst begrunnet i likestilling. Vi etterstreber at flere kjønn skal være representert i ledelsen – alltid. Å ha forbilder fra flere kjønn å relatere seg til gjør det lettere å ha ambisjoner om å klatre oppover i politikken, sier Kvam.

I tillegg handler ordningen med to talspersoner om å etterstrebe en annen maktkultur i partiet. I de europeiske miljøpartiene er det tradisjon for alltid å ha både en kvinne og en mann i sjefsstolen.

Lurt med kvotering

I lys av det hun kaller «en trend mot mer menn i toppen i ungdomspolitikken», anbefaler Kvam andre ungdomspartier å prøve Grønn Ungdoms modell.

– Spesielt med tanke på situasjonen nå, der den digitale utviklingen har gjort at mange unge folk ser det som en skrekk å mene mye i offentligheten. Det er fint å være to, og ha hverandre å støtte seg på, og erfaringene våre med ordningen er udelt positive, sier Kvam.

– Burde ungdomspartiene også åpne for kjønnskvotering?

– Det er et omdiskutert tema i Grønn Ungdom, men personlig tror jeg det er lurt. Det handler om å åpne opp et rom som kan være litt ekstra vanskelig å komme inn i for noen, svarer Kvam.

Følg oss på Facebook og Twitter!

I hennes parti praktiseres en form for kvotering i dag. I retningslinjene til valgkomiteen vår heter det at de skal etterstrebe kjønnsbalanse. Og i sentralleddet har de en regel om at det aldri skal være mer enn 60 prosent av ett kjønn, for å sikre kjønnsbalanse.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter