Nyheter

Vil gjøre Norge slavefritt

Lørdag fyrte En Dag av startskuddet på Bislett stadion for kampen mot moderne slaveri i Norge.

Om lag 2.800 mennesker samlet seg lørdag på Bislett stadion for å aksjonere mot menneskehandel.

– Vi har valgt å bruke store ord. Vi ønsker å avskaffe det moderne slaveriet og forandre Norge, sa styreleder for En Dag, Kristoffer Stokke under åpningsmøtet.

Ambisiøse

En Dag er et initiativ fremmet av TenOase, Get Focused, Tankesmien Skaperkraft og Impuls. Mer enn 30 kirker og kristne organisasjoner har stilt seg bak organisasjonen. Ambisjonen er å utrydde menneskehandel i Norge. De fremmøtte ble utfordret på å gjøre ord om til handling, og la dagen bli noe mer enn et blaff av dårlig samvittighet.

– Det er lett å bli inspirert under et arrangement som dette, men hvis vi ikke tenker strategisk og langsiktig, og jobber dedikert over tid, blir forskjellen liten. Vi trenger å bli opprørt, slik at vi forstår og drives til handling, sa Stokke ifølge KPK.

Uverdig potensial

Under en stille markering langs Karl Johans gate sto mennesker fra Slottet til Oslo S med plakater påskrevet teksten «Not for sale», før de samlet seg utenfor Stortinget, der det ble holdt appeller.

– Et anslag fra 2013 fra skattekrimenheten i Oslo opplyser at det finnes en svart økonomi i Norge i størrelsen 400 milliarder. Dette viser alvoret i situasjonen og hvilket uverdig potensial det er for grådige bakmenn, sa biskop Per Arne Dahl.

Aldri før har det vært anmeldt like mange menneskehandelsaker som i 2014, melder Koordineringsenheten for Ofre for Menneskehandel (KOM). Politiet mottok totalt 106 anmeldelser for menneskehandel i 2014, mot 70 i 2013. Dette utgjør en økning på 51,4 prosent. Til sammen ble 324 personer fulgt opp som mulige ofre for menneskehandel i 2014.

– Flykte eller kjempe

FN estimerer at det er mellom 25 og 27 millioner ofre for menneskehandel til enhver tid i verden. Og det antas at nærmere 60 prosent av verdens nåværende slaver er utnyttet til seksuelle formål.

Biskop Dahl stilte i talen foran Stortinget spørsmålet om vi skal trekke oss unna i angst og feig flukt, eller om vi skal bli med på en ny kamp for rettferdighet og solidaritet.

– Vår fristelse ble satt ord på av en taxisjåfør i New York, dagen etter en grusom natt med 13 mord i byen. Han sa: «Det verste er at man langsomt venner seg til det.» Han har rett, det verste er at vi også langsomt venner oss til urett og uverdighet.

Dahl pekte på at det største traumet av alle oppstår når alt blir like gyldig.

– Da blir alt likegyldig. Ofte ser det ut til at ingen blir opprørt over den moderne slavehandelens ødeleggende makt over forsvarsløse kvinner og menn. Langsomt venner vi oss til det meste, sa Dahl i appellen.

LES MER: Gjør menneskehandel til kampsak

Vanskelig å kommunisere

En rekke kjente, kristne artister deltok på En Dag. Martin Smith kjent fra bandet Delirious? har i mange år vært opptatt av å koble musikken med kampen for sosial rettferdighet.

– I 2006 begynte vi å reise til fattige land i Afrika og Asia og vi så med våre egne øyne hva fattigdom faktisk er. Det var sjokkerende, og gjorde et stort inntrykk på meg. Det ble en definerende tid, sier Smith til Vårt Land.

Men å kommunisere dette budskapet har ikke alltid vært like lett, erkjenner den engelske artisten.

– Det tok en god stund før folk begynte å lytte til det vi forsøkte å si gjennom sangene.

– Hva tror du er grunnen til det?

– Dersom vi ikke blir konfrontert med dette problemet ved at det invaderer vår verden, så er det vanskelig for oss i Vesten å bli berørt, sier Smith.

Stortingsrepresentant for KrF, Kjell Ingolf Ropstad, har lenge forsøkt å løfte saken om menneskehandel politisk. Det har ikke bare vært lett.

– Det har i flere år vært både utfordrende og krevende. Men nå opplever jeg at det er et skifte og at flere, også mediene, har fått øynene opp, sier Ropstad.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Vil ha egne etterforskere

Flesteparten av ofrene for menneskehandel er kvinner som utnyttes til prostitusjon eller andre seksuelle formål, totalt 72 prosent av de innrapporterte ofrene, ifølge rapporten fra KOM.

De aller fleste av kvinnene som fikk bistand fjor, kommer fra Nigeria. Deretter følger kvinner fra Romania og Filippinene. Rundt ett av ti ofre antas å være mindreårige.

Kristoffer Stokke mener politiet bør få økte ressurser fra myndighetene for å opprette egne etterforskningsstillinger med spesialkompetanse på menneskehandel i alle politidistrikt.

– Det er en forutsetning for at vi skal kunne øke kompetansen og å kunne gjøre menneskehandelsindustrien, som i dag er veldig lavrisiko, til høyrisiko, sier han til NTB.

Allerede i forkant av helgens arrangement har aksjonen En Dag samlet inn 1,5 millioner kroner, og arbeidet har ført til flere endringer i Norge.

– Skolebøkene blir forandret til høsten, vi vet at politiet endrer mye av sin måte å jobbe på, og Stortinget har bevilget mange millioner til kampen mot menneskehandel. Alt dette har skjedd etter at En Dag satte i gang, sa kommunikasjonssjef Filip Rygg fra Tankesmien Skaperkraft foran Stortinget.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter