Nyhet

Millioner av kinogjengere verden over lot seg røre av filmen Slumdog Millionaire i 2009. Filmen om den lille, indiske gutten som blir foreldreløs etter at slummen han vokser opp i blir stormet av rasende demonstranter, fikk åtte Oscar-statuetter. Det færre merket seg, var at opptøyene skjedde i virkeligheten – 900 mennesker ble drept i antimuslimske opptøyer i Mumbai i 1992.

Opptøyene var en del av en voldsbølge som rammet hele India, der både muslimer og hinduer gikk til angrep på hverandre. Bølgen ble utløst da hindunasjonalistorganisasjonen RSS sto bak rivingen av den nesten 500 år gamle Babri Masjid-moskeen i Ayodhya i Nord-India. På moskeens grunn ønsket de å bygge et hindutempel. En rekke indiske kilder, inkludert en tidligere etterretningsdirektør, hevder at rivingen var forhåndsplanlagt for å skape uro i landet.

– Ofte er slike opptøyer motivert av lokale saker. Men hindunasjonalisme blir ofte en rettferdiggjørende faktor, og ulike nasjonalistiske aktører har vist seg å ha planlagt opptøyer på forhånd, selv om de i utgangspunktet virket spontane, forteller Eviane Leidig, som jobber ved Senter for ekstremismeforskning (C-Rex) ved Universitetet i Oslo.

LES MER: Slik blir religionene voldelige