Nyheter

Vil gi trossamfunn mer makt

Samarbeid med trossamfunn skal nå bli obligatorisk for alle deler av den statlige forvaltningen.

I anledning National Prayer Day, la USAs president Donald Trump i går frem en presidentordre som skal gi trossamfunn en viktigere rolle i den offentlige forvaltningen. Begivenheten var planlagt å finne sted etter Vårt Land gikk i trykken.

Det som når blir formalisert er at trossamfunn skal gi politiske råd blant annet i fattigdomsspørsmål, og at de skal vokte religionsfriheten ved å «informere presidentadministrasjonen hvis den utøvende makt på noen måte handler i strid med religionsfriheten».

Målet er at å sikre at «trossamfunnene, som er et viktig fundament i samfunnet vårt, skal ha tydelige forkjempere i Det hvite hus og være til stede i alle føderale myndighetsinstanser», melder Det hvite hus.

LES OGSÅ: Trump tilhører USAs «eldste» trossamfunn

Evangelikale jubler

President Trumps initiativ skaper jubel hos evangelikale. Megakirke-pastor Paula White, som er en av president Trumps nære rådgivere, mener presidentordren er historisk.

– Jeg er enormt stolt over å støtte president Trump, som stiller seg solidarisk med trossamfunn. Dette er et historisk forslag som styrker forholdet mellom trossamfunn og regjering. Dette vil endre mange liv, sier hun til nyhetsbyrået Religion News Service.

Skuffede konservative

Også i 2017 fremmet president Trump en presidentordre om religionsfrihet på National Prayer Day. Selv om dette gledet presidentens evangelikale tilhengere, var konservative skuffet. De hadde håpet presidenten skulle gjøre en lovendring angående det heteste religionsfrihetsspørsmålet i USA for tiden: trossamfunns rett til å nekte å ansette eller arbeide med homofile, lesbiske, transkjønnede og bifile. Obama-administrasjonen gjorde det forbudt for trossamfunn å nekte å ansette disse gruppene på grunn av deres legning.

Talsmenn for konservative karakteriserte den gang president Trumps religionsforslag som et «PR-triks».

– En påkostet fotomulighet uten noen virkelige, politiske konsekvenser, uttalte Anthony D. Romero ved den anledning.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter