Nyheter

Vil gi mer tvilling-tid

Høyre vil gi tvillingforeldre flere uker hjemme. ­– Det og flere forslag vil ­hjelpe familier utenfor normalen til et godt familieliv, ­sier ­Torbjørn Røe Isaksen.

– Det er kjempeflott at Høyre nå snur, jubler KrFs Geir Bekkevold.

Midt i egen pappaperm og julefri forteller leder av Høyres programarbeid, Torbjørn Røe Isaksen, at partiet vil gå inn for økt støtte til flerling-foreldre.

Forslaget vil inngå i endelig utkast til nytt partiprogram, som kommer etter jul. Programmet bankes ikke gjennom før partiets landsmøte i mars, og detaljene er ikke spikret. Ambisjonen fra snekkerne i programkomiteen er like fullt klar:

– Vi vil gi foreldre som får tvillinger og andre flerlinger mer tid, sier Røe Isaksen.

LES OGSÅ: Tvillingmor og kommentator Berit Aalborg: «Da jeg fikk dobbelt opp»

Familiepakke fra Høyre

Grunnen til at Høyre foreslår dette nå, er at de ønsker et løft for dem Røe Isaksen kaller ­«familiene som trenger det mest».

– Vi mener vanlige, norske ­familier ikke trenger mer fødselspermisjon nå. Men det gjør andre som faller mellom sprekkene i ordningene eller ikke passer så godt for, sier Røe Isaksen.

Sammen med forslag om økt engangsstønad og bedre vilkår for dem som får barn i studietiden, ser han tvillingforslaget som del av en ny politikk:

– Dette er del av en større familiepakke som ligger i programmet, der vi ønsker at vi innenfor dagens system må ha mer fleksibilitet, sier han.

LES OGSÅ: KrF og Sp: Si tydelig nei til tvillingabort

SV og KrF - og nå Høyre

Forslaget om flere uker permisjonstid til flerlingforeldre gjør at mor og far kan ta ut flere uker av permisjonen samtidig. Dette ligner KrF og SVs forslag i deres alternative budsjettforslag for neste år – med konkrete forslag på bordet. Det gjør også at forslaget om mer tvillingtid rykker nærmere stortingsflertall.

SV foreslår at tvillingfamilier­ skal få ti uker ekstra permisjon, sånn at begge foreldrene kan være sammen hjemme. De vil også at begge foreldre i trillingfamilier skal kunne få være hjemme sammen hele første året. KrF foreslår det samme for trilling- og andre flerlingforeldre, og dobbel permisjon første fire måneder for tvillingforeldre.

LES OGSÅ: Jeg fikk dobbel lykke med tvillinger

KrF: - Mye å snakke om

Geir Bekkevold, familiepolitisk talsperson i KrF, er derfor svært fornøyd med Høyres forslag.

I høstens statsbudsjett fikk ikke samarbeidsmakker KrF med seg regjeringspartiene Høyre­ og Frp på et tvillingløft.

At Høyre «nå er villig til å bruke flere virkemidler for å gjøre familielivet enklere», mener Bekkevold derfor borger bra for fremtidens politikk.

– Hvis det er fleksibilitet som er overskriften for Høyres nye familiepolitikk, vil vi ha mye å snakke om fremover, sier han.

Gjør muligheten for å ta fosterreduksjon i svangerskap med flere fostre dette viktigere?

– Ja, det er i hvert fall viktig at man også kan legge til rette for at man også kan bære frem tvillinger. Når man åpner for fosterreduksjon, bør man ha ordninger som at det i alle fall ikke skal være økonomien som står i veien for at man skal bære frem tvillinger, svarer Bekkevold.

Røe Isaksen sier at spørsmålet om fosterreduksjon ikke har vært en del av deres diskusjon. Men fremhever at en av de aller viktigste måtene å få ned aborttallene på, er å tilrettelegge for familier med andre behov.

– Det vil hjelpe familier utenfor normalen til godt familieliv.

LES OGSÅ: Supermodell valgte kjønn på baby

Skal kunne spise av permisjonstid

Høyre har ikke landet på antall uker, men ser for seg at flerlingforeldre vil få et bedre familieliv gjennom både å kombinere forslaget om mer tid med et annet forslag.

– Vi vil gi foreldre mulighet til å være hjemme samtidig. De skal kunne velge å spise av den totale svangerskapstiden og da heller få en kortere permisjonslengde totalt, sier Røe Isaksen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter