Nyheter

Vil gi homo-svar fra muslimer

Islamsk Råds nye leder vil be teologer om å avgjøre om homofili bør straffes med døden. – Kan få stor betydning, sier Noman Mubashir.

– Dette kan bety mye for homofile muslimer, sier den profilerte NRK-profilen og åpent homofile muslimen Noman Mubashir om at Islamsk Råds nye leder varsler at rådet skal bli tydeligere i sitt syn på homofili.

Søndag sa Islamsk Råds nyvalgte styreleder Zaeem Shaukat i et intervju med Minervanett at han vil be rådets teologer om å gi et klart svar om homofili i islam:

– Det er ulike teologiske tolkninger, men jeg vil legge frem dette for våre teologer og be dem komme med et konkret svar om denne saken, svarte Shaukat da han ble konfrontert med at IRN ikke har tatt tydelig avstand fra dødsstraff mot homofile i andre land.

LES OGSÅ: Oslo-politikere sier nei til frelsesarmeen på grunn av homo

– Heller negativ enn vag

Mubashir som sto frem i offentligheten som homofil muslim i september, mener uttalelsene fra Islamsk Råds ferske ledelse er lovende:

– En slik uttalelse vil kunne være en god støtte for muslimer som fortsatt er i skapet. Og for dem som har kommet ut av skapet, men sliter med fordommer og holdninger fra andre i det muslimske miljøet, sier Mubashir, som er kjent fra programmer som blant annet «Migrapolis» og «Hva har du i bagasjen?».

Vegringen mot å svare om dødsstraff har vært en gjenganger i kritikken mot muslimenes interesseorganisasjon, og har gitt flere kritiske vinklede medieoppslag.

– Det har vært veldig uklart hva Islamsk Råd har ment om homofile. Nettopp derfor kan dette bety mye for homofile muslimer, sier Mubashir.

– Hva hvis uttalelsen ikke støtter opp om homofile?

Det er bedre å være krystallklar på hva man mener enn å være vag og usikker og vinglete. Men blir det en negativ avgjørelse vil det selvsagt kunne slå tilbake på det muslimske samfunnet i Norge og bekrefte de fordommene storsamfunnet sitter med, svarer Mubashir.

ALF GJØSUND: All religiøs motstand mot homofili kan ikke skjæres over én kam

Støtte fra Ghozlan

Også Basim Ghozlan, styreleder i Rabita-moskeen i Oslo og tidligere styremedlem i Islamsk Råd, mener det vil være bra om rådet var tydeligere i denne saken.

– Inntrykket jeg har fått er at flere homofile vil være opptatt av en slik uttalelse, sier han.

Ghozlan mener det vil være for vanskelig for IRN hvis det var snakk om en teologisk uttalelse om hvorvidt homofili er synd, men mener rådet i det minste tydelig bør kunne ta avstand fra dødsstraff.

Utdyper ikke

Vårt Land har forsøkt å få tak i lederen av Islamsk Råds imamkomité, der rådets teologiske kompetanse sitter. Leder Najeeb Ur Rehman Naz svarer i en sms at han ikke vil uttale seg om dette i media. Han skriver at IRN tidligere har uttalt seg om denne saken og imamkomiteen kan se på det ved en senere anledning.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter