Nyheter

Vil Frikirken ha noe med denne mannen å gjøre?

Biskop Atle Sommerfeldt ville vite om han kan stå på talerstolen i Frikirken, Den norske kirkes lutherske søsterkirke.

I januar gikk biskopen på talerstolen på Kirkemøtet i Trondheim:

– Den Evangelisk Lutherske Frikirke har i den offentlige debatt konsekvent sagt at vedtaket om likekjønnet vigsel er kirkesplittende. For meg er det avgjørende at det blir klargjort om jeg med mitt syn kan ha prekestolfellesskap med Frikirken, sa Sommerfeldt.

LES MER: Den første likekjønnede vigselen

Den norske kirke og Frikirken er begge medlemmer i Det Lutherske Verdensforbund (LVF). Ifølge folkekirke-biskopen i Borg er brudd mellom LVF-medlemmer i konflikt med statuttene for denne globale paraplyorganisasjonen. Her heter det at medlemskirkene «er forent under prekestolen og i nattverdfellesskapet».

– Det store spørsmålet er om Frikirken ser på vigsel av likekjønnede som et bekjennelsesspørsmål. Det er i så fall det som kan legitimere at man bryter kirkefellesskapet med oss i Den norske kirke, sier Atle Sommerfeldt.

LES MER: Samles om kompromiss

I oktober 2015 sendte tilsynsmannsmøtet i Frikirken brev til menighetene der det het: «Et samlet bispemøte i Den norske kirke, konkluderte i 2013 med at ulikt syn på likekjønnet ekteskap ikke er kirkesplittende. Den Evangelisk Lutherske Frikirke er ikke enig i dette. Vi ser dette som en vesentlig læreendring som angår både bibelsyn og menneskers frelse.»

LES MER: Frikirker vil ikke samarbeide med liberale prester

Mildere tone fra Frikirke-leder

Men i et nytt brev som synodeformann Jarle Skullerud i Frikirken sendte til menighetene og pastorene etter at Kirkemøtet i januar 2017 vedtok liturgi for likekjønnet vigsel, bruker han ikke begrepet «kirkesplittende».

– Innebærer de «mykere» formuleringene en endring i forståelsen og vektleggingen av dette temaet, Skullerud?

– Frikirken har ikke endret standpunkt. Vi mener fortsatt at en kirke ikke kan leve med to syn i denne saken. Men vi ønsker å forholde oss ryddig til kirker i det økumeniske fellesskapet i Norge. Det må gå an å være tydelige på teologisk ståsted samtidig som man ikke bruker ord som er med på å forsterke den utfordrende situasjonen vi allerede er i. Det er blitt et virvar av tolkninger av hva ordet «kirkesplittende» betyr.

– Hva svarer du når biskop Sommerfeldt spør om han kan ha prekestolfellesskap med Frikirken?

– Det er ingen automatikk i at alle prester og biskoper i en medlemskirke i LVF skal ha tilgang til prekestolen i en av de andre kirkene. Men Frikirken vil vektlegge en åpen og god dialog, også med kirker og enkeltpersoner som står for en annen teologi enn oss, svarer synodeformannen, og tilføyer:

– Sommerfeldt snur saken på hodet

– Jeg opplever at Atle Sommerfeldt snur denne problemstillingen på hodet. For det er ikke Frikirken som har forlatt den tradisjonelle, lutherske forståelse av ekteskapet, men Den norske kirke. Derfor mener jeg det ligger et ansvar på den kirken for å finne en god vei videre. Både Sommerfeldt og resten av Den norske kirke må gi oss og andre kirker i LVF mer tid til å tenke gjennom hvilke konsekvenser et slikt brud med klassisk kristen lære vil få. Det betyr ikke at vi ikke vil være med og samtale om hvordan vi kan finne gode måter å samarbeide på fremover. Derfor har jeg nå tatt initiativ til slike samtaler med Den norske kirke gjennom en kontakt med Bispemøtets preses.

Atle Sommerfeldt er glad for signalene som ligger i måten Frikirkens nasjonale leder nå formulerer seg:

– Jeg oppfatter av det synodeformannen nå har skrevet, at Frikirken åpner opp og er klar over forpliktelsen til samarbeid både internasjonalt, nasjonalt og lokalt. Jeg erkjenner samtidig at det lutherske kirkefellesskapet i LVF ikke innebærer plikt til å utveksle predikanter mellom kirkesamfunnene, sier Borg-biskopen.

LES MER: Neste ut er frikirkene

– Står nærmere Metodistkirken

På Kirkemøtet i januar påpekte han at Den norske kirke har en samarbeidsavtale med Metodistkirken i Norge, men ikke med Frikirken.

«Den norske kirke har større avstand til Frikirken enn til Metodistkirken, på tross av vårt felles medlemskap i Det Lutherske Verdensforbund», sa Sommerfeldt.

I 2008 fremforhandlet Frikirken og Den norske kirke en avtale. Men med nokså knapt flertall avviste Frikirkens synodemøte å godkjenne den. Det skjedde dagen før åpningsdagen på Kirkemøtet der Den norske kirke skulle ta stilling til den samme avtalen.

– Er det et aktuelt spørsmål i Frikirken å gjenoppta forhandlinger med Den norske kirke for å få på plass en samarbeidsavtale?

– Nei, det er det ikke. Det ble også tydeliggjort på vårt synodemøte i 2014. Årsaken er de læremessige forskjellene mellom våre to kirker i spørsmål om homofili og ekteskapsforståelse, svarer Jarle Skullerud.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter