Nyheter

Vil forby foreldre å DNA-teste barn

I USA brukes slike tester av foreldre som har store ambisjoner på barnas vegne.

Salget av DNA-tester til hjemmebruk øker kraftig i Norge, men Bioteknologirådet vil forby foreldre å bruke gentester på sine barn.

– Vi mener det ikke skal være lov å teste barn med mindre det skjer innenfor helsevesenet. Dette er personopplysninger vi mener barnet selv må råde over fra de er 16 år, sier leder for Bioteknologirådet og tidligere SV-leder Kristin Halvorsen til NRK.

LES MER: – Gentesting av fostre kan bli vanskelig å forby, tror lege og etiker

Foreldre med store ambisjoner

En gentest kan svare på om barn har muskelanlegg for utholdenhet eller sprint, og dermed også hva barnet kan bli best på innen idrett. Siden i fjor har slike DNA-vært i salg på norske apotek.

Det er bare et tidsspørsmål før de tas i bruk på barn, mener Lars Engebretsen, forskningsleder i Den olympiske komité og professor ved Idrettshøyskolen og UiO.

– I USA brukes slike tester av foreldre som har store ambisjoner på barnas vegne, for å sjekke om de har best anlegg for utholdenhet eller sprint, sier han.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Dette er fremtiden

Så langt i år er det solgt over 10.000 DNA-tester fra 450 apoteker og fra importør. Det er en salgsøkning på 50 prosent fra i fjor, opplyser selskapet Swereco som leverer testene.

Swereco Norge, som leverer DNA-tester til norske apoteker, ser ingen grunn til å forby dem.

– Vi må ha tillit til at Norges befolkning og foreldre ikke bruker disse testene på barn. Dette er fremtiden, å prøve å stanse teknologiske fremskritt er særdeles dumt, sier administrerende direktør Henning Rytterager.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter