Nyheter

Vil forby barn å faste

I forbindelse med ramadan vil Åshild Bruun-Gundersen (Frp) forby alle under 18 år å faste. Faste har ikke noe med religionsfrihet å gjøre, mener hun.

I et intervju med NTB kaller stortingsrepresentant Åshild Bruun-Gundersen faste under ramadan for omsorgssvikt. Ovenfor Vårt Land mener hun at faste bør forbys for alle barn under 18 år i Norge.

LES OGSÅ: Innvandringsminister haustar massiv kjeft for ramadankritikk

Omsorgssvikt

– Barn må ikke faste under ramadan, men noen velger å gjøre det. Det skal vi ha slutt på. Barn som ikke spiser og drikker på flere uker mister konsentrasjon, blir dehydrert og kan utvikle helsemessige skader, sier Åshild Bruun-Gundersen til Vårt Land.

Hun er medlem i Utdannings- og forskningskomitéen på Stortinget for Fremskrittspartiet (Frp).

Fasten i ramadan er i år fra 16. mai til 14. juni. Ramadan er en av islams fem søyler og er en religiøs plikt for muslimer. Den sammenfaller i år med eksamensperioden i videregående skole.

Frp-politikeren er bekymret for konsekvensene det kan få. Hun mener at faste må forbys for at barn i Norge skal ha gode muligheter for å lykkes i skolen og samfunnet forøvrig.

LES OGSÅ: Flere norske menigheter markerer fasten

Trenger mat

– Dette har ikke noe med religionsfrihet å gjøre. Ingen har rett til å utsette barn for omsorgssvikt. På samme måte som tvangsekteskap og kjønnslemlestelse, kan ikke faste for barn forsvares med religionsfrihet.

– Skal forbudet også gjelde jøder som faster i forbindelse med yom kippur eller kristne som faster?

– Barn skal ikke faste uansett, det gjelder alle religioner. Barn trenger mat for å vokse, trives og for å holde konsentrasjonen oppe.

Bruun-Gundersen mener også at arbeidsgiver bør be voksne som faster ta ut ferie hvis de ikke er i stand til å gjøre jobben sin som lærere.

– Det er ingen som tror på at voksne mennesker som faster i fire uker, har konsentrasjonen og evner å gi elevene god undervisning.

LES OGSÅ: Feirer skeiv Ramadan

Religionsfrihet

– Vet hun egentlig hva religionsfrihet er, spør Ervin Kohn, når Vårt land spør hva han mener om Bruun-Gundersens utspill. Han er styreleder i Det mosaiske trossamfunn i Oslo,

– Du kan ikke snakke om jøder og muslimer uten å samtidig snakke om religiøs praksis. Faste er essensielt for hvordan vi utøver religionen vår. For jøder og muslimer er de religiøse ritualene svært viktige, sier Kohn.

Han forteller at jødiske barn ikke faster, men at jøder i religiøs forstand regnes som voksne tidlig - jenter fra de er 12 år og gutter når de er 13 år. Derfor er Bruun-Gundersens forslag problematisk, mener Kohn.

– Ingen ikke-jødisk politiker i Norge skal komme her og diktere hva jøder kan gjøre.

LES OGSÅ: Solberg møtt med netthets etter ramadan-hilsen

– Elevene må velge

Agathe Waage er påtroppende leder i Elevorganisasjonen, interesseorganisasjonen for elever og lærlinger i videregående skole og ungdomsskolen. Hun sier at ramadan ikke er omsorgsvikt.

– Vi har religionsfrihet i Norge, derfor mener vi at elevene er i stand til å ta valget om de vil faste selv. Skolen skal på ingen måte legge føringer på om elever faster, så lenge det ikke er fare for liv og helse, sier Waage.

Gir til fattige

– Det er ikke obligatorisk for barn å faste i Islam. Jeg har to barn som ikke faster, sier Rawafid Shahad.

Hun er rektor på Urtehagen privatskole i Oslo, en muslimsk skole for voksne i Oslo.

Shadad forteller at de istedenfor å faste gir penger til fattige i Irak. Beløpet de gir tilsvarer tre måltider per dag. Dette er vanlig at det er vanlig praksis i islam, ifølge Shahad.

– Det er obligatorisk for voksne å faste i Islam, men voksne som av ulike grunner ikke klarer å faste kan gi penger til fattige istedenfor, sier Shahad som opprinnelig er fra Irak.

Shahad er opprinnelig fra Irak, og forteller at ungdommer i hjemlandet har eksamensperiode samtidig som ramadan.

På Urtehagen er det fire lærere som faster for øyeblikket Rawafid Shahad mener at Åshild Bruun-Gundersen tar feil når hun hevder at de ikke gjør en god nok jobb.

– Alle er på jobb og har fulle dager. De er akkurat like aktive som de var før fasten, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter