Nyheter

Vil fjerne skammen – øker ikke barnetrygden

Regjeringen lover at færre barn skal falle utenfor.

Hele seks statsråder er enige:

• «En oppvekst i fattigdom i Norge innebærer færre valgmuligheter og som oftest en lavere levestandard enn det jevnaldrende har.»

• «At noen barn lever i fattigdom i et land hvor de aller fleste har mye og mer enn de kanskje trenger, kan gjøre fattigdom mer synlig og skambelagt.»

• «Det sosiale sikkerhetsnettet skal styrkes, slik at flere løftes opp og færre faller utenfor.»

Barneministeren, helseministeren, arbeids- og sosialministeren, kunnskapsministeren, kommunalministeren og kulturministeren sier dette i Solberg-regjeringens strategiplan Barn som lever i fattigdom, som gjelder for perioden 2015 - 2017.

LES MEIR 64 tiltak for å hjelpe barn ut av fattigdom

Delta i lek

De seks statsrådene, fire fra Høyre og to Fremskrittspartiet, drar fram FNs barnekonvensjon når de forteller barn fra fattige familier hva de kan vente seg:

«I følge Barnekonvensjonen skal alle barn og unge ha mulighet til å delta i lek og fritid, til en anstendig levestandard og til å utvikle sine evner og ferdigheter.»

Barnetrygden viktig

Regjeringen forklarer økningen i antall fattige barn slik, i Barn som lever i fattigdom:

«Det har vært en økning i antall barn med bakgrunn fra land der fattigdomsrisikoen tradisjonelt har vært høy. Den høye fattigdomsrisikoen i enkelte landgrupper, henger igjen sammen med at de voksne har problemer med å komme inn på det norske arbeidsmarkedet.»

«En annen årsak til økningen av barn i familier med vedvarende lavinntekt, er underreguleringen av barnetrygden. Siden 1996 har barnetrygden ikke blitt oppjustert, noe som medfører at barnetrygdens kjøpekraft har blitt redusert. I 2001 ble også søskentillegget fjernet. For familier med lave inntekter utgjør barnetrygden en betydelig del av inntekten, og når dens realverdi synker, påvirker dette disse familienes situasjon.»

Barnetrygden øker ikke i neste års statsbudsjett. Det ble Høyre, Frp, Venstre og KrF enige om.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter