Nyheter

Vil etablere feministmoské i Oslo

Kvinner skal kunne lede menn i bønn, og personer av alle legninger vil være velkomne. Dette er radikalt! sier forsker.

– Jeg vil starte en feministisk moské der kvinner har like mye plass som menn. Både menn og kvinner skal få lov til å lede bønn, og alle kjønn skal kunne be i samme rom, side om side, sier initativtaker Thee Yezen Al-Obaide.

Gjennom organisasjonen Skeiv Verden, har han dannet et uformelt nettverk for homofile muslimer i Norge. Sammen har de en klar visjon for den nye moskeen.

– Moskeen skal være et sted som er åpent for alle som føler at de ikke passer inn i vanlige moskeer. Kvinner, menn, transpersoner homofile, heterofile – alle vil være velkomne, sier han.

Han mener at kvinners rolle bør være synligere og at kvinner er en naturlig del av beslutningstaking på alle nivåer.

– Vi må gi kvinnene mikrofonen. De kan snakke for seg selv, slår Al-Obadie fast.

LES OGSÅ: Starter imamskole for kvinner

Ser et stort behov

I løpet av det siste året har Al-Obadie kartlagt behovet for en slik moské i Oslo. Etter mer enn 100 samtaler med unge muslimer i Oslo, er konklusjonen entydig.

– Tilbakemeldingene er veldig positive. Det er definitivt et behov for en åpen moské i Oslo, der alle kan komme som de er, sier han.

Prosjektet er i oppstartsfasen, men Al-Obadie er sikker på at moskeen vil være i gang innen et års tid.

– Vi er en kjerne som er innstilt på å få til dette. Det viktigste som gjenstår nå, er det formelle arbeidet, sier Al-Obadie.

Moskeen skal ligge sentralt i Oslo, og vil hete Masjid Al-Nisa, som betyr kvinnelig moské. Han mener han har teologisk dekning for at kvinner kan lede menn i bønn.

– Radikalt!

– Dette er radikalt! utbryter Levi Geir Eidhamar. Han er dosent ved Universitetet i Agder og har forsket på unge muslimers holdninger til kjønnsroller, seksualitet og homofili.

Han har aldri hørt om noe liknende initiativ i Norge tidligere. At Al-Obaide ønsker både kvinnelige imamer og homofil praksis velkommen i sin moské kaller han «svært progressivt».

– Tradisjonelle, norske muslimer er motstandere av kvinnelige imamer i kjønnsblandede forsamlinger. De aller fleste norske, heterofile muslimer mener dessuten homofili ikke er i overensstemmelse med islam, sier Eidhamar.

Eidhamar har intervjuet flere homofile norske muslimer til sin forskning. De er delt i synet på om legningen deres er i overensstemmelse med islam.

– Noen norske muslimer opplever at det er syndig å leve ut sin homofile legning. De lever ofte med dårlig samvittighet. Andre mener at Allah har skapt dem sånn, og at det å leve ut legningen er i overensstemmelse med det som står i Koranen, sier Eidhamar, men legger til at dette ikke er en noen klassisk, teologisk forståelse.

LES OGSÅ: Muslimsk ungdom blir mer tolerante

Et vestlig fenomen

Ifølge Eidhamar er progressive moskeer, som forfekter en kjønns- og homoliberal teologi, først og fremst er et vestlig fenomen.

– Jeg kjenner ikke til denne type moskeer i muslimske land. Men i vestlige land, som Danmark og Tyskland ser vi at det etableres progressive, muslimske menigheter. Det viser at fortolkningen av islam blir påvirket av den kulturen man er en del av, sier religionsforskeren.

Forskningen hans viser at andregenerasjons muslimer, som er født og oppvokst i Norge, har holdninger som bærer preg av verdiene til det norske storsamfunnet:

– De tolker gjerne Koranen i et likestillingsperspektiv og er for eksempel helt i mot at menn skal kunne slå kvinner.

Ifølge Eidhamar mener den samme gruppen at homofili er synd og vil bli straffet i livet etter døden, men de har likevel mer liberale holdninger enn de som finnes i en del muslimske land.

– Blant annet mener de at staten ikke skal straffe homofile, sier han.

Eidhamar tror progressiv moské i Norge vil få eksistere i fred, men han forventer at tradisjonelle, norske muslimer vil ta prinsipiell avstand fra den.

– Det er nettopp rundt disse to spørsmålene om kjønnsroller og homofili det brenner. Det blir spennende å se hvilken mottakelse de får, sier han.

Sikkerhet

Forrige fredag åpnet en ny, åpen moské i Berlin. I likhet med den moskeen Al-Obadie ønsker å starte opp, er alle velkomne, uavhengig av legning, og kvinner og menn får be side om side.

Initiativtakerne i Berlin har blitt strekt kritisert blant enkelte muslimske miljøer, og fredagens åpning var derfor tett bevoktet av politiet.

Al-Obadie er ikke bekymret for sikkerhetsproblemer ved en feministisk moské i Oslo.

– Vi lever i en rettsstat, og jeg føler meg trygg. Jeg er sikker på at folk flest vil forstå behovet for å danne en åpen, feministisk moské, sier han.

– Positivt for mangfoldet

Talsperson for LIM-nettverket (Likestilling, integrering og mangfold) og Høyrepolitiker Mahmoud Farahmand, ønsker initiativet velkommen:

– Dette er kjempepositivt og et steg i riktig retning.

Farhamand sier at han håper at initiativtakerne vil lykkes med gjennomføringen.

– Det er viktig at de lykkes. Det vil vise at det er rom for ulike tolkninger av islam. Da blir vi ikke så prisgitt bokstavtro grupperinger, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Dana Wanounou er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land. Hun har også vært nyhetsleder og debattleder i avisen. Har du tips om saker, send mail til danawano@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter