Nyheter

Vil bli prest – men ikke ennå

– Jeg har et sterkt ønske om å bli prest, men jeg trenger tid til å bygge opp igjen min presteidentitet, sier Hanne Marie Pedersen-Eriksen.

I dag gav 27-åringen som snart er ferdigutdannet teolog og som til sommeren skal gifte seg med en kvinne, beskjed om at hun takker nei til prestejobbtilbudene i både Sandøy i Møre og Tromsø by.

– Denne prosessen og presset mot meg har vært så heftig at det har rokket ved grunnen både jeg og min kjære, Sigrunn, står på. Jeg har opplevd både trakassering og overfall fra ukjente mennesker på gata. Dette har gått utover min trygghet slik at jeg ikke var i stand til å takke ja til noen av stillingene, sier Pedersen-Eriksen til Vårt Land.

– Et slag i trynet

På sin blogg skrev Pedersen-Eriksen i begynnelsen av april: «Å få et nei basert på din legning, det er bare vondt. Det er som et slag i trynet. Gang på gang på gang. Det de sier nei til, er mitt liv.»

LES OGSÅ: Lesbisk prest takker nei til to jobber

– Nå har du fått to jobbtilbud, som du har takket nei til. Hvordan rimer dette med det du skrev på din blogg?

– Jeg skrev dette før alt dette med Møre og Tromsø kom opp. Det var stort å få disse jobbtilbudene. Men jeg møtte i etterkant så uhyggelig mye motstand.

– Har det som har skjedd fått deg til å tvile på om det er prest du vil være?

– Prestekallet ligger der, men jeg må finne tilbake til en ro og trygghet i det kallet og i opplevelsen av å bli båret av Gud, svarer Hanne Marie Pedersen-Eriksen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Biskopen forstår

Biskop Ingeborg Midttømme kom i mindretall i Møre bispedømmeråd, da de 7. april tilbød Pedersen-Eriksen stillingen som sokneprest i Sandøy. Midttømme har tidligere gjort det klart at hun ikke ville ordinere til prest en person som ville leve i homofilt ekteskap.

LES OGSÅ: Tagget «God is gay» til biskopen

Midttømme snakket sammen med Pedersen-Eriksen så sent som tirsdag.

– Når hun velger å takke nei, så skjønner jeg det store presset hun har stått i. Jeg skjønner at hun vil ta vare på seg sjøl og sin kommende ektefelle, sier Midttømme til Romsdals Budstikke.

Biskopen sier hun står bak pressemeldingen som stiftsdirektøren i Møre bispedømme sendte ut onsdag:

«Vi har i dag fått vite at Hanne Marie I. Pedersen-Eriksen har takket nei til tilbudet om å tre inn i stillingen som sokneprest i Sandøy. Vi var innstilt på å ønske henne velkommen til prestetjeneste her i Møre», skriver stiftsdirektør i Møre bispedømme, Bjørn Olaf Storhaug der.

Han opplyser at stillingen på Sandøya nå blir utlyst på nytt.

Mange søknader

Hanne Marie Pedersen-Eriksen har søkt på bortimot 10 prestestillinger den siste tiden, og vært inne til fem intervjuer. Dagen før hun ble innstilt som nummer én til jobben i Sandøy, fikk hun tilbud om stillingen som prostiprest i Tromsø domprosti.

Nord-Hålogaland bispedømmeråd hadde innstilt henne som nummer to. Men da førstevalget, Gaute Granlund, valgte å takke nei, gikk tilbudet til henne. Pedersen-Eriksen fikk utsatt fristen for å vurdere alternativene til begynnelsen av denne uka.

LES OGSÅ: – Det heftigste jeg har opplevd

«Samlivsform etterspørres»

Når Nord-Hålogaland utlyser prestestillinger brukes standardformuleringen: «Samlivsform kan bli etterspurt og vektlagt.» Vårt Land får bekreftet at dette skjedde også i dette tilfellet.

– Jeg refererer ikke fra møter i bispedømmerådet, men jeg kan bekrefte at jeg ikke stemte imot tilsetting av Hanne Marie Pedersen-Eriksen, sier biskop Olav Øygard til Vårt Land.

Tore Halvorsen, fungerende stiftsdirektør i Nord-Hålogaland sier at bispedømmerådet har et prinsippvedtak om at man ikke offentliggjør stemmetall i tilsettingssaker.

LES OGSÅ: Biskop snur i strid rundt lesbisk prest

Gjennomtenkt standpunkt

– Vil du ordinere til prestetjeneste en lesbisk som er gift med en kvinne, Olav Øygard?

– Det spørsmålet tenkte jeg gjennom før jeg ble biskop. Jeg vil ikke si konsekvent nei til å ordinere likekjønnede som lever i ekteskap. Det henger sammen med at jeg har sagt nei til en kjønnsnøytral ekteskapslov, men ja til forbønnsliturgi for likekjønnede par som er viet borgerlig, svarer biskopen i Nord-Hålogaland.

Biskop Øygard understreker at dette er hans prinsipielle holdning.

LES OGSÅ: Biskop blokkerer for lesbisk prest

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter