Nyheter

Vil bekjempe «snikende alkoholkultur»

Mens regjeringspartiene i Jeløya-plattformen går inn for å liberalisere alkoholpolitikken, går opposisjonen med KrF i spissen i motsatt retning.

– Samfunnet er blitt alkoholisert. Det handler om å endre en snikende alkoholkultur. Alkohol er blitt normalisert i befolkningen. Nå må man ha en forklaring på hvorfor man ikke drikker alkohol. Det er vanlig med vin-lotteri på jobb, og drikking på flyreiser og idrettsarrangementer, påpeker første nestleder i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Kjersti Toppe (Sp).

Øl på tinget

Alkoholen flyter, og da særlig godt blant den ressurssterke samfunnseliten – de med høy utdanning og høy inntekt. Slik som stortingspolitikere, mener Toppe.

– Derfor tør man ikke ta politisk grep. Det handler også om oss selv, politikerne. For eksempel har Stortinget en egen ølklubb. Helseforetakene er et annet eksempel. Der spanderer de alkohol i styresammenkomster. Hvorfor i alle verden skal de gjøre det? Når så mange pasienter blir syke av det samme, undrer Toppe.

Hun får støtte i andre opposisjonspartier, som mener at alkoholkulturen må endres og drikkekulturen bygges ned. Sp er partiet som er mest enig med KrF i den nasjonale alkoholstrategien, med unntak av to punkter: lovendringsforslag om at salgs- og skjenkegebyret i kommunene blir satt til minimum 1 prosent av alkoholomsetningen, samt skjerping av skjenketiden fra 03 til 02.

Les også: Her er sakene som kan bli verdifloker

Offensiv

For å få befolkningen til å redusere alkoholinntaket, mener KrF det er viktig med både målsetninger og enkelttiltak. KrF-nestleder og leder i helse- og omsorgskomiteen, Olaug Bollestad, mener at det å redusere maksimal skjenketid fra 03 til 02 vil bidra til å redusere alkoholskader betydelig.

Tiltak som kan bidra til alkoholfrie arrangementer der hvor barn er til stede, og behandlingstilbud for familier med alkoholproblemer er også særlig viktige for KrF.

– For KrF er det også avgjørende at høy pris og begrenset tilgjengelighet opprettholdes i Norge. Dette er de mest effektive virkemidlene for å forebygge og redusere alkoholbruk i landet vårt, understreker Bollestad.

Menn drikker mest

En fersk rapport fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser at det gjennomsnittlige forbruket blant menn i Norge fremdeles er jevnt over mer enn dobbelt så høyt som blant kvinner. Totalforbruket i Norge er ganske lavt sammenlignet med resten av Europa, men noen drikker veldig mye mer enn andre.

Typisk for nordmenn er at det er svært stor forskjell på hvor mye folk drikker når de først drikker alkohol. Forskerne anslår at 10 prosent av befolkningen står for rundt halvparten av det totale alkoholkonsumet. Eldre drikker oftere enn yngre, men de drikker mindre om gangen, og de har et mindre risikofylt drikkemønster. Mens yngre drikker seg oftere fulle i helgene.

Fungerende generalsekretær Pernille Huseby i rusfeltets samarbeidsorganisasjon, Actis, er bekymret for det hun beskriver som en gradvis liberalisering av alkoholpolitikken de siste årene.

– Det er svært gledelig at opposisjonen nå går inn for en nasjonal alkoholstrategi. Norge har sluttet seg til Verdens helseorganisasjons mål om å redusere det skadelige alkoholkonsumet med ti prosent, og strategien vil være et viktig verktøy for å nå dette målet, sier Huseby til Vårt Land.

Les også: Slik lyder sterke KrF-varsko fra Syversen og Ropstad

Alkoholutsalg

I Jeløya-plattformen har regjeringspartiene blitt enige om blant annet å åpne for at kommunene kan forlenge ølsalget i butikk til klokken 21 på hverdager og lørdager. I tillegg vil de at salgstidene til Vinmonopolet skal kunne følge de kommunale salgstidene. Dermed vil også polet kunne holde åpent til klokken 21 alle dager unntatt søndag. De åpner også døra for sterkøl i butikk, noe som er stikk i strid med hva opposisjonen ønsker.

Taxfree

I 2014 innførte regjeringen en endring i taxfreekvoten. Endringen innebar at utenlandsreisende som ikke tar med seg tobakk, kan ta med seg 1,5 liter vin ekstra.

Elise Bjørnebekk Waagen (Ap) i helse- og omsorgskomiteen sier at Ap er positiv til de fleste av KrFs forslag. Hun mener det er nødvendig å se Vinmonopolets posisjon og reguleringen av taxfree-handelen i sammenheng.

– Polet begrenser tilgangen og er det viktigste virkemidlet for å regulere alkoholkonsumet, sier Waagen.

Hun mener også merkeordningen med helseadvarsler på alkoholholding drikk, er et godt forslag. Dette er ikke påbudt i dag, og ikke alle utenlandske varer har merking. Men når det kommer til skjenketid mener derimot Ap at kommunene og lokale folkevalgte er best egnet til å bestemme.

– Dagens maksimaltid for skjenketid til klokken 03 er en maksimaltid. Kommunene kan selv avgjøre lokale vedtak, noe som også kan innebære reduserte skjenketider, sier Waagen.

Overflødig

Sheida Sangtarash, helsepolitisk talsperson for SV, er også positiv til flere av KrFs forslag. Særlig forslaget om et utvalg som skal se på skadevirkningene av alkohol. Men SV mener enkelte av forslagene er overflødige, som det å sikre at alle gravide får informasjon om skadevirkninger av alkohol under svangerskapet.

– Vi har allerede gode rutiner på plass og jeg mener at dette punktet er dekket av dagens praksis. Jeg stoler på at fagpersoner gjør en god jobb med dette i dag.

Sangtarash mener at forslaget om hjelp til hele familien når et familiemedlem har alkoholproblemer, er spesielt godt.

– Vi må bygge ned drikkekulturen. Det er jo en del ungdom som begynner å drikke tidlig. Festkulturen er ofte knyttet til bruk av alkohol, påpeker hun.

Rødt og MDG

Nestleder Marie Sneve Martinussen i Rødt, sier at partiet har programfestet flere av forslagene fra den nasjonale alkoholsstrategien.

– Rødt har ikke gått konkret inn i alle forslagene, men hovedretningen er i tråd med Rødts restriktive alkoholpolitikk, sier Martinussen,

MDGs Une Bastholm sier partiet er for å videreføre dagens restriktive alkoholpolitikk.

– Vi har ikke rukket å ta stilling til forslagene, men vi heller i retning av opposisjonen, sier Bastholm.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter