Nyheter

Vil begrense surrogati for nordmenn i utlandet

Senterpartiet vurderer å endre straffebestemmelsene i bioteknologiloven.

– I dag er surrogati ulovlig i Norge. Vi mener også retten til å inngå surrogatiavtaler i utlandet må innskrenkes, sier Kjersti Toppe, stortingsrepresentant og medlem av Senterpartiets programkomité. Fredag legger denne komiteen fram utkastet til nytt partiprogram.

Her fremmer de følgende nye punkt i partiprogrammet: «Innskrenke muligheten til å benytte surrogatitjenester i utlandet, og videreføre det nasjonale forbudet mot surrogati.»

– Hva kan «innskrenke» bety; gjøre det ulovlig for nordmenn å inngå surrogatiavtaler i utlandet?

– Det er et alternativ, og noe vi må diskutere, sier Toppe og lar det skinne igjennom at hun er svak for en slik løsning.

LES OGSÅ: Senterpartiet vil gi kirken nok penger og elever på julegudstjenester

Straff

I dag har Norge en lov som også gjelder i utlandet, sexkjøpsloven. Nordmenn som avsløres som sexkunder i utlandet blir straffeforfulgt i Norge. Programkomitémedlem Toppe mener samme prinsipp kan anvendes i straffebestemmelsene i bioteknologiloven.

Disse ble endret av Stoltenberg-regjeringen i 2012 og 2013. Men da Stortinget vedtok lovendringene våren 2013, ble Sp-representantene stilt fritt, og kunne dermed stemme imot egen regjering.

– Jeg stemte imot, sier Toppe.

LES MER Sverige sier nei til surrogati

Straffefrihet

I november 2012 sendte daværende helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) i den rødgrønne regjeringen ut et høringsnotat om endringer av straffebestemmelsen i bioteknologiloven. Regjeringen ville endre loven slik at det ikke lenger skulle være straffbart for nordmenn å kjøpe surrogatbarn i utlandet.

Endringene innebar at privatpersoner som søker eller benytter tilbud som ikke er tillatt etter norsk lov, ikke skulle straffes. Helsepersonell skulle imidlertid fremdeles straffes.

Politisjef

Debatten om kjøp av barn var ulovlig startet våren 2012 da daværende politidirektør Øystein Mæland ble far ved hjelp av amerikansk surrogatmor. Han brøt ikke norsk lov, men omgikk forbudet ved å inngå en surrogatiavtale i utlandet.

Våren 2013 vedtok Stortinget endringen av bioteknologilovens straffeparagrafer slik at det kom tydelig fram at «straffansvaret ikke gjelder» for privatpersoner som benytter surrogati «som ikke er tillatt etter loven».

LES MER Drar til nye surrogatiland

Motstand

I høringsrunden var det sterk motstand mot lovendringen. Bioteknologinemnda mente Ap, SV og Sp burde vente med endringen til hele loven skulle revideres. Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet reagerte også sterkt på forslaget.

– Hva mener Senterpartiet at man bør gjøre med lovverket i dag, Toppe?

– Et alternativ er å oppheve lovendringen fra 2013, og ikke la forbudet bli en sovende paragraf, slik det var tidligere.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter