Klima

Vil avsløre kriseprat

Sps topper vil avkle budsjettspillet om grønne avgifter. Men om samarbeid ryker, kan de selv gjøre avtaler med Høyre og Frp.

Bilde 1 av 2

Da Trygve Slagsvold Vedum og Marit Arnstad talte til Senterpartiets landsstyre mandag, distanserte de seg sterkt fra den forestående budsjettkampen mellom Høyre/Frp-regjeringen og KrF/Venstre.

«En villet krise». «Sørgelig». «Spill». Det var blant merkelappene Vedum og Arnstad brukte.

– Dette spillet her er det vår jobb å avsløre, sa partileder Vedum.

– Det er større forskjell på dieselprisen mellom fredag og søndag på pumpa enn det er mellom regjeringen og Venstre. Så dette er en villet krise, framholdt han.

LES OGSÅ: Budsjettkrise kan komme tidligere enn mange tror

Budsjettspurt

Neste uke starter budsjettforhandlingene mellom regjeringspartiene og KrF/Venstre i Stortinget. Posisjonene er så fastlåste at samarbeidsavtalen mellom de fire partnerne kan ryke, og aktører utelukker ikke et drama om regjeringens liv.

Sp har de mandatene som Høyre/Frp trenger til flertall i Stortinget. Men Vedum har alt fastslått at hans parti slett ikke vil være noen «redningsbøye» for regjeringen om Venstre og makker KrF ikke får til noen budsjettavtale.

Sps støtte

Om Høyre/Frp skulle styre videre uten makkerne KrF/Venstre, kan det komme saker på justisfeltet, om innvandring, samferdselspolitikk der Sps politikk ligger regjeringen nær.

– Om så skjer – hvordan vil du ta imot de blåblå?

– Vi har sagt hele tiden at vi kan ta stilling til sakenes innhold. Er vi enige i sak, har vi ikke noe prinsipielt imot å stemme for regjeringens politikk.

– I en slik situasjon kan du altså risikere at Sp samarbeider mer med regjeringen enn i dag?

– Nei, ikke om de store sakene og prosjektene for landet. For der er vi det eneste reelle opposisjonspartiet. Men i mindre saker, kan det godt hende de får flertall sammen med oss, svarer Vedum.

LES OGSÅ: AP, KrF og Sp møtes om felles verdier

Tåkelegger

I talen til landsstyret gikk Vedum imidlertid knallhardt ut mot regjeringens hovedkurs. For ham er budsjettet et opplegg for «økte sosiale forskjeller» og «massiv sentralisering».

Derfor handler kampen på borgerlig side «om 50 øre» i følge Vedum mer om dårlig samarbeidsklima enn om klimapolitikk.

– Og Sps posisjon er altså at partene skal få steke i sitt eget fett?

– Striden tåkelegger i alle fall det reelle: På alle områder er budsjettet sentraliserende, men her lager de en debatt der det egentlig er minimale forskjeller dem imellom.

De Grønne ærlige

Parlamentarisk leder Marit Arnstad sa til landsstyret at hun «ut fra retorikken» ikke skjønner hvordan partene skal bli enige. Også hun kom med hugg mot samarbeidspartiene.

– Miljøpartiet De Grønne er ærligere: De sier at skal tiltakene ha effekt, må drivstoffprisene økes med fem kroner, sa Arnstad.

Arnstad mener klimadebatten nå reduseres til «om man skal ha 50 øre i økt bensinavgift eller redde kloden».

– Det er det som er igjen av diskusjonen om norsk klimapolitikk, sa hun.

LES OGSÅ: Hareide med advarsel til Venstre

Angripes

Partileder Vedum brukte deler av landsstyretalen til å oppildne lokale topper foran valgkampen neste høst. På denne tiden for fire år siden, var sifrene på gallupene ikke høyere enn 4,3 prosent. Nå har derimot Sp et gjennomsnitt på 7,1 prosent.

– Vi gjør det bedre ved valg enn på målinger, bemerket Vedum optimistisk.

Og med gode galluptall kommer det også ny kamp. Vedum fastslo at Sp nå opplever at flere aktører utfordrer partiet.

Det ser Sp-lederen slett ikke mørkt på:

– Jo flere angrep vi får, dess bedre er det, sa Vedum.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima