Politikk

Vil anerkjenne Palestina

Norsk anerkjennelse av Palestina må prioriteres i regjeringsforhandlingene, krever Unge Venstre. Lite aktuelt, svarer Høyre og KrF.

– Mens Norge er et av mange vestlige land som ikke har anerkjent Palestina som selvstendig stat, er det i FN et stort flertall for dette. Det er viktig at Norge kommer etter og anerkjenner Palestina, sier Unge Venstre-leder Sondre Hansmark.

Han ber nå moderpartiet prioritere norsk anerkjennelse av Palestina som en av de viktigste sakene på utenriksfeltet i regjeringsforhandlingene som begynner 2. januar.

– For Palestina vil en anerkjennelse bety mer legitimitet internasjonalt. Det er viktigere enn noen sinne i en tid der Trump kutter i bistanden til Palestina og flytter ambassaden til Jerusalem, sier Hansmark.

LES OGSÅ: Trump kutter i palestinsk bistand

Motbakke

Blant de fire partiene som møtes til regjeringsforhandlinger på Hadeland rett over nyttår, er det kun Venstre som tar til orde for norsk anerkjennelse av Palestina uavhengig av en fredsavtale. Hansmark innrømmer at det ikke blir lett å få gjennomslag for dette.

– Det blir en tøff motbakke med KrF og Frp. Samtidig er det fullt mulig å anerkjenne Palestina og samtidig beholde gode bånd til USA og andre vestlige allierte, sier han og trekker frem at Sveriges rødgrønne regjering anerkjente Palestina i 2014.

Han peker også på at man i plattformen bør nedfelle andre tiltak for å trappe opp den norske innsatsen i Israel-Palestina-konflikten.

– Norge bør øke bistanden til Palestina og sette i gang initiativ til fredsprosessen, sier Unge Venstre-lederen.

LES OGSÅ: Unge palestinere må sone

Avviser

Hans Fredrik Grøvan, parlamentarisk nestleder i KrF, sier en anerkjennelse ikke er riktig slik situasjonen er nå.

– En ensidig anerkjennelse av Palestina fra norsk side vil være et skritt i feil retning og bidra til å låse konflikten ytterligere. En anerkjennelse bør komme som en del av forhandlinger, sier Grøvan.

På spørsmål om det er aktuelt for KrF å sitte i en regjering som anerkjenner Palestina, sier han at han ikke vil kommentere forhandlingene direkte.

Han er videre skeptisk til kravet om å øke bistanden til Palestina

– Norge er allerede best i klassen når det kommer til å gi midler. Mer penger er ikke en løsning nå, men vi må heller kontrollere de pengene vi gir på en bedre måte, sier Grøvan og peker på at norske midler har gått til palestinsk fangelønn.

Radikalt brudd

Heller ikke Høyre ser på det som aktuelt at Venstre får gjennomslag for en anerkjennelse av Palestina.

– Det er like lite aktuelt som at AUF skulle fått gjennomslag for å avvikle norsk oljevirksomhet. Jeg ser ikke for meg at det i en plattform vil komme noe som er et radikalt brudd med norsk utenrikspolitikk, sier Michael Tetzschner (H), nestleder i Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget.

– En tostatsløsning må skje som et ledd i en forhandlet løsning for området, understreker han.

LES OGSÅ: Norge straffer Palestina

Kan gå mot regjeringen

Dersom Venstre ikke får gjennomslag, vil Unge Venstre-lederen at partiet skal gå mot egen regjering og stemme for anerkjennelse i Stortinget.

– Norsk utenrikspolitikk har vært altfor konsensuspreget og Stortinget har ikke turt å gjøre opposisjon mot regjeringen. Det er bra å bryte opp i dette for å få en debatt om hvilken rolle Norge skal ha internasjonalt. Det er også et samvittighetsspørsmål å støtte palestinernes kamp for selvstyre, sier Hansmark.

Stortingsrepresentant Guri Melby (V) skriver i en sms at «Stortingsgruppa har gjort sine prioriteringer på alle politikkområder, og er selvsagt også åpne for innspill fra både Unge Venstre og organisasjonen underveis i prosessen, men tar ikke forhandlinger om disse temaene i media».

– Er du åpen for at Venstre stemmer for å anerkjenne Palestina i en votering i Stortinget?

– Det vil vel avhenge av hva vi greier å få gjennomslag for i regjering, sier Melby.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk