Nyheter

– Viktig pristildeling

Honduras topper verdens drapsstatistikker.

Bilde 1 av 2

I dag ble det kjent at jesuittprisen og «radioaktivisten» Ismael Moreno Coto, kjent som Padre Melo, får Raftoprisen.

Padre Melo har i mange år satt livet på spill for å la mennesker komme til orde i et av verdens mest voldelige land, i det han driver radiostasjonen Radio Progreso, en av få uavhengige røster i landet.

LES OGSÅ: Derfor får Padre Melo prisen.

– Viktig pris

– Prisen er viktig for å sette den alvorlige situasjonen i Honduras på kartet, sier Jeanette Olsen, programansvarlig for Honduras i den norske grenen av hjelpeorganisasjonen Caritas.

Hun beskriver et land som topper verdens drapsstatistikker. Bare i august ble 431 mennesker drept.

– Det er en voldssituasjon uten sidestykke, som rammer hele befolkningen. Alle kjenner noen som er blitt drept eller utsatt for vold, sier Olsen til Vårt Land.

LES OGSÅ: Honduras på Leger Uten Grensers liste over verdens glemte konflikter.

Ser ingen utvei

Mange faktorer har drevet frem situasjonen. Forsøk på å få bukt med narkotikahandel har ført til at elitene har fått mer makt og ressurser, mens 65 prosent av befolkningen lever i fattigdom. En av de sentrale konfliktene handler om kontroll over land og naturressurser. Arbeidsløsheten og risikoen for å bli rekruttert til kriminelle gjenger er stor, og mange unge ser derfor ikke andre utveier enn å emigrere.

Jeanette Olsen i Caritas sier Den katolske kirkes arbeid i landet i stor grad handler om å gi folk kunnskap om hvilke rettigheter de har slik at de kan holde lokale og nasjonale myndigheter ansvarlige, samt å bidra til at ungdom får tilgang til arbeid og utdanning.

LES OGSÅ: Prester drept på åpen gate i Honduras

Mottar trusler

Padre Melo og hans ansatte i Radio Progreso har mottatt flere dødstrusler i sitt arbeid for å fremme menneskerettigheter. I fjor ble en av de ansatte drept.

– Hva har vært budskapet hans?

– Han forsøker å sette søkelyset på situasjonen i landet, og kjempe for rettferdighet og respekt for menneskerettigheter og ytringsfrihet. Men det er åpenbart krefter i samfunnet i Honduras som ikke ønsker at folket skal få ytre seg eller vite om hva som skjer. For kunnskap er makt, sier Olsen i Caritas.

LES OGSÅ: Intervju med fjorårets Raftovinner.

Flere som har fått Raftoprisen har senere blitt tildelt Nobels fredspris. Blant dem er Kim Dae-Jung (2000) og Aung San Suu Kyi (1990).

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter