Nyheter

– Viktig at vigselsattester «oversettes» til islam

I mange land er det viktig at borgerlige norske ekteskap får islamsk «godkjentstempel».

Torsdag og lørdag skrev Vårt Land om den sjiamuslimske forsamlingen Det Norske Imam Ali Senter i Oslo. Trossamfunnet hadde fått refs fra Fylkesmannen etter å ha prøvd å hjelpe iranere i Norge.

Alle iranere har et ID-kort, som må ha oppdatert informasjon om sivilstatus. Problemet er at Iran kun godtar en islamsk vigsels- eller skilsmisseattest. Trossamfunn har derimot ikke mandat til å utstede slike attester. Dette var et sentralt poeng i Fylkesmannens kritikk at moskeen hadde utstedt en slik attest.

LES OGSÅ: Fikk smekk etter sharia-praksis

Islamsk vigselsattest. Basim Ghozlan, forstander ved Rabita-moskeen i Oslo, støter i blant på lignende problemer – andre land foretrekker eller krever islamske attester.

Ved Rabita løser de det på samme måte som de hjelper kvinner som opplever at ektemannen ikke vil akseptere en skilsmisse innvilget av myndighetene, forteller han:

– Vi kan gi en slags attest, som refererer til den offisielle vigselen og som sier at den også er gjort islamsk riktig. Vi prøver med andre ord å gjøre en slags oversettelse, slik at det ikke noe sted kan oppfattes som et ikke-islamsk ekteskap. Den kan være viktig for enkelte land, men skal ikke ha noe å si i Norge, sier Ghozlan.

LES OGSÅ: – Sharia-vigsel er helt normalt

Har begge deler. Det Norske Imam Ali Senter i Oslo hadde også levert en vigselsattest på en vigsel som var gjort i samsvar med islamsk lov. De hadde ikke gjort en vigsel i samsvar med norsk lov.

Basim Ghozlan, forstander i Rabita-moskeen i Oslo, forteller at de kun gjennomfører en religiøs vigselsseremoni om paret alt er viet i tråd med myndighetenes retningslinjer.

Lørdag utdypet juridisk leder ved Fylkesmannen i Oslo, Merethe Helstad, om reglene for vigsel:

– Det er greit med en eller annen form for religiøs handling på siden av en ordentlig vigsel.

Med det mener hun en vigsel i tråd med ekteskapsloven. Det er Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet som godkjenner det. Ritualet må være i tråd med alminnelige likestillingsidealer.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter