Nyheter

'Vigselssyn var ikke avgjørende'

Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum sier valget av Anne Lise Ådnøy til Stavanger-biskop bygger på en helhetsvurdering.

– Mitt inntrykk er at spørsmålet om å vie personer av samme kjønn ikke var avgjørende for Kirkerådets avgjørelse. Det er alltid ulike kirkepolitiske vurderinger som ligger til grunn for en bispetilsetting, og vi gjør en helhetsvurdering, sier Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum.

Torsdag kveld utnevnte Kirkerådet domprost Anne Lise Ådnøy til ny biskop i Stavanger, til tross for at Karmøy-prost Helge Gaard hadde mer støtte både i den brede, kirkelige avstemmingen, i Stavanger bispedømmeråd og i Bispemøtet.

Ådnøy vier par av samme kjønn, i motsetning til Gaard. Gaard lå best an etter de rådgivende avstemmingene også i 2017, da Kirkerådet utnevnte Ivar Braut til biskop. Det var den første bispeutnevnelsen fra et Kirkeråd der Åpen Folkekirke hadde flertall. Flere kritiserte derfor utnevnelsen av Braut, som heller ikke vier par av samme kjønn. Kirkerådet fikk imidlertid også den gang kritikk for å ha forbigått Gaard, som var ønsket lokalt i bispedømmet.

Ulike meninger

Raaum forteller at det innad i Kirkerådet var ulike meninger om hvor sterkt de rådgivende avstemmingene skulle vektes, noe den jevne stemmefordelingen, 8 mot 6, også viser.

– Hva vil du svare kritikerne som mener dette er en udemokratisk avgjørelse, og mener Åpen Folkekirke nå rokker ved den skjøre kirkefreden om to likeverdige ekteskapssyn som har rådet siden 2017?

– Jeg opplever ikke at kirkefreden er truet. Åpen Folkekirke ønsker ikke å gjøre «rent bord». Ved forrige bispeinnsettelse i Stavanger innsatte vi en biskop som ikke ville vie personer av samme kjønn. Så skal jeg være varsom med å mene noe om hvorvidt enigheten har blitt mer skjør, svarer Raaum.

LES MER: Kirkerådet kjører sin egen agenda, mener Helge Gaard

Ikke udemokratisk

Heller ikke preses Helga Haugland Byfuglien tror tilsettingen av Ådnøy vil rokke kirkefreden.

– Vi gjorde en grundig og godt fundert jobb før vedtaket i 2017. Så dette vil vi kunne leve med. Jeg er ganske sikker på at tilliten til den nye biskopen vil vokse når hun blir vigslet.

– Er dette en udemokratisk avgjørelse?

– Det er ikke udemokratisk når et demokratisk valgt organ tar en slik beslutning. Tilsettingspraksisen for biskoper ble tatt opp på Kirkemøtet så sent som i fjor, og et flertall ønsket denne modellen. Så er det ulike meninger om hvor sterkt man skal vektlegge de rådgivende avstemningene, svarer Byfuglien.

– Mener du de rådgivende avstemningene burde ha blitt tillagt mer vekt?

– Det hadde ikke vært usaklig å tillegge dem mer vekt, etter min mening.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter