Kirke

Vigselsstrid skaper kirkesplid i den norske metodistkirken

Spørsmålet om likekjønnet vigsel har sådd splid i den internasjonale metodistkirken. Nå snakker norske metodister åpent om at kirken i kan være på vei mot splittelse i Norge.

Det er steile fronter i forkant av den norske metodistkirkens årskonferanse (ÅK) som avholdes 20.-23. juni. To dominerende fløyer i metodistkirken har sendt inn konkurrerende vedtaksforslag (se faktaboks), og utfallet kan avgjøre hvordan metodistkirken i Norge blir seende ut i framtiden.

– Dette er dessverre svært uheldig, men vi vet ikke hvor splittende det egentlig er før vi kommer til Årskonferansen, sier Liv Berit Carlsen, pensjonert ordinert diakon, og aktiv i den progressive fløyen av metodistkirken.

Historisk deles metodistkirkens medlemmer grovt sett i to grupper: De progressive og de ortodokse.

Den progressives forslag til årskonferansen er full integrering av LHBTQ+-grupper «på alle nivå og alle tjenester i kirken».

De ortodokse vil på sin side at Årskonferansen skal bekrefte sin lojalitet til vedtaket fra den internasjonale Generalkonferansen (GK) i United Methodist Church (UNC). GK vedtok ikke å åpne opp for at metodister kan ha ulikt syn og praksis om likekjønnet vigsel eller ordinasjon av homofile prester. Begge deler skal fortsatt være forbudt

LES MER: Norske metodister på tapende side: – Siste ord er ikke sagt

Sanksjoner prester som vier likekjønnede

På GK ble det også vedtatt sanksjoner mot prester som vier likekjønnede, og en «exit plan» for menigheter som vil bryte med UNC.

Konflikten før den norske Årskonferansen er en direkte konsekvens av det vedtaket.

Uken etter vedtaket på GK sa Christian Alsted, biskop for Metodistkirken i Norden og Baltikum, at han ikke trodde at vedtaket ville føre til norsk metodistsplittelse. Det er de «gode, sterke og dype» relasjonene i den norske metodistkirken som vil motvirke det, mente han.

LES MER:

– Ulevelig vedtak

Carlsen forteller at det spesielt er sanksjoner mot prester som vier likekjønnede som er vanskelig å akseptere i fortsettelsen.

– En prest som vier et likekjønnet par utestenges et helt fra å fungere som prest. Det er uforenelig med norsk lov, sier hun.

Vedtaket fra Generalkonferansen iverksettes ikke før i 2021, forteller hun.

– Derfor foreslår vi vårt vedtak til årskonferansen nå, slik at vi kan utrede hvem vi kan slå oss sammen med. Danmark er for eksempel også helt imot vedtaket, sier Carlsen.

Dermed kan det bli en oppdeling av metodistkirken. Carlsen mener det er umulig for de progressive å leve med vedtaket fra GK.

– Det kan gå mot en vesteuropeisk metodistkirke. Den norske metodistkirken kan bli stående alene, eller så vi kan få to metodistkirker i Norge, sier hun.

LES MER: Nå avgjøres Metodistkirkens fremtid

Vigselsrett

Det er også sendt inn et tredje forslag til Årskonferansen, foreslått av pastoren Ivar Granum. Han foreslår at metodistkirken skal frasi seg vigselsretten.

– Intensjonen med forslaget mitt er å forhindre splittelse, sier han.

Per Bradley, pastor i Hammerfest metodistkirke og aktiv på den ortodokse siden, levner ikke dette forslaget store muligheter.

– Jeg tror mange av oss på den ortodokse siden tenker at det ikke løser så mye å slutte med å vigsle likekjønnede. Uenigheten handler om bibelsyn, sier han.

Både Bradley og Carlsen tror det er et flertall for de progressives forslag på Årskonferansen.

LES MER: «The United Methodist Church, som Metodistkirken i Norge er en del av, rakner i sømmene.»

Åpnet ortodoks gruppe

Mens den såkalt progressive siden av den norske metodistkirken uttalte seg til media i etterkant av UMCs vedtak, har den ortodokse siden vært mindre synlig. De progressive er organisert på Facebook, i en gruppe med 600 medlemmer. De ortodokse var i ett og et halvt år organisert i en lukket Facebook-gruppe inntil gruppen, bestående av 80 medlemmer, ble åpnet som følge av et krav fra biskop Alsted.

– Det som forener oss er bibelsyn og synet på seksualitet, Bradley.

– Vil metodistkirken i Norge klare å holde sammen på sikt?

– Det er et veldig vanskelig spørsmål, som avhenger av prosessen som kommer nå. Det kan godt hende at vi må finne andre løsninger og strukturer, sier Bradley.

---

Fløyenes forslag

  • De progressive:
  • Vil utrede alternative modeller som gir LGBTQ+-personer samme mulighet til å inngå ekteskap og til å tjenestegjøre i Metodistkirken i Norge.
  • Kartlegge hva som må til for å få det til, og om det er innenfor eller utenfor United Methodist Church.
  • Beskrive hvordan den norske Årskonferansen, om nødvendig, kan forlate the United Methodist Church.
  • De ortodokse:
  • Har tre vedtaksforslag:
  • 1: Årskonferansen forholder seg lojalt til Generalkonferansens beslutning.
  • 2: ÅK eller Centralkonferansen skal tilby mennesker og menigheter som ikke vil følge vedtaket i GK nødvendig å forlate «generøse og kjærlighetsfulle muligheter» til å gjøre det.
  • 3: Dersom den ÅK velger å forlate UMC, nedsetter Årskonferansen et utvalg som utreder mulighetene til å skape Metodistiske (UMC) Årskonferanser og Centralkonferanser i det norske nærområdet.

---

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke