Nyheter

‘Vi ville fått kritikk uansett’

Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum sier hun har blitt kontaktet av flere som vil melde seg inn i Den norske kirke, etter Anne Lise Ådnøy ble valgt til ny Stavanger-biskop.

– Uansett hvem vi hadde valgt, ville det ha kommet kritikk, sier Kirkerådets leder, Kristin Gunleiksrud Raaum.

Tilsettingen av Anne Lise Ådnøy som ny Stavanger-biskop har ikke gått upåaktet hen. I helgen har Kirkerådet fått krass kritikk fra flere hold, blant annet for å være udemokratisk og utøve maktarroganse, fordi rådets flertall valgte å se bort fra at de rådgivende avstemmingene hadde pekt på Helge Gaard.

Raaum er ikke overrasket over reaksjonene.

– Kritikken etter tilsettingen av Ivar Braut for to år siden var også sterk. Da valgte Kirkerådet å tilsette en biskop som selv ikke ville vie likekjønnede, sier Raaum, med henvisning til at noen har spekulert i at Gaard ble vraket på grunn av sitt konservative ekteskapssyn.

Raaum forteller at hennes inntrykk er at denne typen politiske spørsmål har mindre å si nå enn i tidligere bispevalg.

– Jeg har vært med på åtte bispetilsettinger, og det har alltid vært kirkepolitikk involvert. Mitt inntrykk er at det dette var sterkere før, men jeg opplever det kanskje slik fordi sammensetningen i Kirkerådet var annerledes tidligere.

LES MER: – Åpen folkekirke misbruker makten sin

LES KOMMENTAR: Gjør Åpen folkekirke rent bord?

– Ingen enkel sak

Valget av Ådnøy har også blitt møtt med begeistring. I dagens Vårt Land skriver tidligere sjefredaktør Thor Bjarne Bore at han er sikker på at Anne Lise Ådnøy­ blir en god biskop.

– Jeg har hatt henne som sokneprest i flere år. Hun har alltid et klart Kristus-sentrert budskap. Evne til å sette det evige og tidløse­ inn i en stadig mer hektisk hverdag. Hun ser sine medmennesker, skriver han.

Raaum peker på at Kirkerådet hadde tre velkvalifiserte kandidater å velge mellom, men vil ikke kommentere hva som ble lagt avgjørende vekt på da Anne Lise Ådnøy ble valgt fremfor de andre to.

– Det blir uansett feil å si at det nå er gjort en ren politisk avgjørelse. Et ansvarlig kirkeråd lar aldri kirkepolitikk bli det eneste perspektivet. Det er alltid en helhetlig vurdering.

Det er heller ikke riktig at Kirkerådet så bort fra de rådgivende avstemmingene, ifølge rådslederen. Like fullt var det ulike meninger innad om hvor sterkt de skulle vektes.

– Det vil alltid være en helhet å ta hensyn til. Kirkerådsmedlemmene tenker ikke likt, vurderer ikke likt, sier Raaum, og understreker samtidig at hun har stor forståelse for de som nå er skuffet.

Anne Lise Ådnøy skriver i en sms til Vårt Land at hun ikke opplever å ha har så mye å si til den pågående debatten. Angående måten biskoper tilsettes på, uttaler hun:

– Ordningen har nylig vært på høring i Den norske kirke og er beholdt. Men jeg er selv litt skeptisk til at vi har en så lang prosess der så mange skal uttale seg. Det gir inntrykk av at det er et direkte valg, og så er det ikke det.

LES MER: Ny Stavanger-biskop: – Jeg tror det kommer til å storme

Melde seg inn

– Hvordan ser du på bekymringene for at flere i Stavanger bispedømme nå vil melde seg ut av den norske kirke, Raaum?

– Da må jeg svare generelt: Det er alltid trist når noen ikke ønsker å være medlem i Den norske kirke lenger. Men vi har også fått tilbakemeldinger fra personer som vil melde seg inn etter at Ådnøy ble valgt. Jeg har fått personlige henvendelser fra folk jeg ikke kjenner som ønsker å bli medlem.

– Hvordan kan Stavanger bispedømme samles fremover?

– For det første er det viktig å anerkjenne reaksjonene som nå kommer. Det er jeg trygg på at den nye biskopen vil gjøre. Samtidig er ikke situasjonen ny. Det har alltid vært uenighet mellom ulike grupper i Den norske kirke – så også i Stavanger bispedømme. Vi ville fått denne diskusjonen uansett hvem som ble valgt til ny biskop, svarer Raaum.

LES MER: Kirkerådet kjører sin egen agenda, mener Helge Gaard

Les mer om mer disse temaene:

Sara Jacobsen Høgestøl

Sara Jacobsen Høgestøl

Sara Jacobsen Høgestøl er journalist i Vårt Lands kulturavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter