Nyheter

– Vi trenger ikke rettferdiggjøre oljen

Olje- og energiminister Terje Søviknes mener­ ­Stoknes bommer når han kaller nordmenn ­selvrettferdiggjørende.

Terje Søviknes (Frp) styrer over den sektoren i norsk industri som skaper noen av de største klimautfordringene i verden: olje- og gassnæringen.

Olje – og energiministeren tar gjerne oljebransjen i forsvar. Han har tidligere kalt Miljøpartiet De Grønnes (MDG) forslag om å avvikle olje- og gassnæringen innen 15 år for «en utopi» og «galskap».

– MDGs forslag ville få katastrofale konsekvenser for norsk arbeidsliv, verdiskaping og inntekter til staten. Rundt 200.000 norske arbeids­takere har jobb knyttet til næringen direkte eller indirekte. Samlet bidrar petroleumsindustrien med 68,7 prosent av de samlede skattene og avgiftene i Norge, skriver Søviknes i en e-post til Vårt Land.

LES OGSÅ: Klimabarrieren ligger i hjernen

Rettferdiggjøring

Olje­ministeren mener det vil være behov for olje og gass i mange tiår fremover og minner om at verdens energibehov vil øke i årene som kommer. Fornybar energi alene vil ikke på langt nær kunne dekke etterspørselen.

– Produksjonen fra norsk sokkel skjer med langt lavere utslipp i gjennomsnitt enn snittet for resten av verden. Derfor vil det være feil å stenge ned norsk sokkel, sier statsråden.

– Klimapsykolog Per Espen Stoknes advarer mot å være «selvrettferdiggjørende» når vi snakker om norsk oljevirksomhet. Er dette en selvrettferdiggjøring for å fortsette virksomheten?

– Det synes jeg er en merkelig problemstilling. At Norge ikke skal produsere olje og gass som verden etterspør trenger ikke rettferdiggjøres, svarer Søviknes.

Psykologisk lek

Til finansavisen E24 har statsråden tidligere anklaget «folk i Oslo» for ikke å skjønne verdien av olje. Folk som knapt har sett et verft eller en oljeplattform og som ikke vet hvilken kompetansebase vi sitter på. Han ser med bekymring på partier som ikke er villige til å utvikle bransjen, slik som MDG.

Men klimapsykolog og MDG-politiker Per Espen Stoknes anklager på sin side oljebransjen for å overbevise nordmenn psykologisk til å tro vi er avhengige av oljen.

– Hva sier du til det, Søviknes?

– Jeg tror ikke han har belegg for påstanden. Tvert imot mener jeg vi må få tydeligere fram hva næringen betyr for Norge som samfunn i form av arbeidsplasser, verdiskaping, inntekter og kompetanse.

Les mer om mer disse temaene:

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Dana Wanounou er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land. Hun har også vært nyhetsleder og debattleder i avisen. Har du tips om saker, send mail til danawano@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter