Nyheter

'Vi prøver å se dem'

Kirker over hele landet har tiggere på kirketrappen på søndager. Og synes det er uproblematisk.

For et par år siden ble det vanligere og vanligere å se tiggere på kirketrappen søndag formiddag. Mens NRK Sørlandet meldte om eldre kirkegjengere som følte seg presset til å gi til tiggerne, mente prester at tiggerne var viktige for menighetene.

Vårt Land har ringt rundt til menigheter i ulike deler av landet for å høre om de har retningslinjer for hvordan de skal behandle tiggere ved kirken. Selv om ingen av menighetene hadde offisielle retningslinjer, var praksisen den samme: Tiggerne får sitte på kirketrappen, og mange av dem deltar også i gudstjenesten. Kirkens Bymisjon forteller at heller ikke de har hørt om noen problemer knyttet til tigging ved norske kirker.

LES OGSÅ: Erfarne tiggarar gir mindre misnøye

Uranienborg kirke i Oslo:

– Vi har tiggere som sitter foran kirken på søndager. De er med i gudstjenesten og går til nattverd. Vi prøver å se dem, sier daglig leder Line Andreassen.

Tromsø domkirke:

Det er ingen som sitter utenfor kirkedøren før gudstjenesten, men vi har noen tiggere som kommer inn for å ha kirkekaffe med oss, sier menighetsforvalter Gro Therese Lillenes.

Bakklandet menighet i Trondheim:

Vi har av og til tiggere på kirketrappen på søndager. Noen av dem går litt inn og ut av kirken. Det har aldri vært noen i menigheten som har uttrykt at det er forstyrrende, sier sokneprest Hilde Rosenkrantz.

Oslo domkirke:

Det er noen som pleier å sitte utenfor domkirken på søndagene, og som av og til kommer inn og ber i kirken. Hvis de sitter for tett på ber vi dem kanskje flytte seg litt, men de fleste har sin faste plass, sier diakon Maria Haldén.

Bergen domkirke:

– Vi har én fast tigger som sitter utenfor Bergen domkirke. Vi lar henne selvsagt sitte der, og inviterer henne inn for å delta i gudstjenesten. Hun har vært der i mange år, og kirketjeneren har et veldig godt forhold til henne. Tidligere var det en etnisk norsk tigger som satt på kirketrappen, og han var mer utagerende. Det fikk vi en del reaksjoner på. Da slo vi først og fremst ned på språkbruken til de som kom med reaksjonene, sier sokneprest Hans Jørgen Morvik.

Vågsbygd menighet i Kristiansand:

Det er en kvinne som pleier å sitte utenfor kirkedøren på søndager. Vedkommende får selvsagt sitte der, og er i tillegg med på gudstjenesten. Det er jo ikke alltid folk sier alt de mener, men vi har ikke fått noen reaksjoner på det, sier diakon Arild Tjørve.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter