Knut Vollebæk, som er tidligere utenriksminister for KrF og pensjonert ambassadør, fikk tidlig erfare at viruset smitter lett, da han tidlig i mars satt i samme bil som en som ikke visste at han var smittet av viruset.

– Jeg var sammen med en venn som hadde vært på skiferie i Italia. Da vi kjørte bil sammen og tilbrakte kvelden sammen med venner, hadde viruset god anledning til å hoppe mellom oss. Vi var samlet en gjeng på elleve personer, og syv av oss ble smittet den kvelden. Jeg har ikke forskning å vise til, men min erfaring er at viruset smitter svært lett. Jeg har opplevd det, sier Vollebæk i et intervju med Vårt Land, som du ser i TV-programmet Etter lunsj.

Vårt Land intervjuet Knut Vollebæk om sykdommen da den fremdeles stod på den 17. mars. Intervjuet kan du lese her.

Slapp angst og uro i stor grad

– Dette er et virus som gjør folk svært syke og mennesker dør av det. Hvilke tanker gjorde du deg, da du forstod at du var syk og smittet, Knut Vollebæk?

– Jeg slapp heldigvis de tankene i stor grad. Til tross for at både min kone og jeg har vært syke, hun med høy feber og jeg med kraftig hoste, så slapp vi pustevansker og -besvær. Jeg hadde nok vært mer redd, dersom jeg fikk det.

Videre i Etter lunsj sier Vollebæk at selv om alder er en risikofaktor i seg selv, så føler han seg ikke så veldig gammel. Dessuten har han ikke andre underliggende sykdommer, som ville økt risikoen for et verre sykdomsbilde. På den måten slapp både han og kona den store angsten, som han vet mange andre har.

– Etter intervjuet jeg gjorde med Vårt Land har flere henvendt seg til oss. De lurer både på hvordan vi har opplevd dette, og er selv engstelige for seg eller de nære.

Når Vollebæk får slike henvendelser, så gjelder det mer å fortelle om egne opplevelser, enn å gi konkrete råd.

– Jeg tror det hjelper for mange. Vi kan nå fortelle dem at min kone er erklært frisk. Jeg er ikke det, ettersom jeg fremdeles har en hoste. Likevel kan vi fortelle de som tar kontakt at det går an å leve gjennom sykdommen, selv om en er ganske voksne.

En annen ting Vollebæk tror kan styrke, er at de vet at det er mange mennesker som har bedt for dem og inkludert dem i sin omsorg.

– Vi kan da fortelle dem at de også er med i våre bønner, og det tror jeg kan hjelpe og styrke.

Ringes hver dag

Da Vollebæks venn testet positivt på covid-19, fikk han beskjed om å skrive ned dem han hadde vært i kontakt med.

– Vi ble raskt kontaktet, siden vi var på den listen. Bydelen hjalp oss å bli testet selv. Dagen etter testen fikk vi beskjed om at vi var positive og måtte også skrive ned hvem vi hadde vært i kontakt med, som var nokså mange.

Samtlige av de på listen ble kontaktet av sine respektive bydeler, ifølge Vollebæk. Han er også svært imponert over helsevesenet i bydelen, som daglig ringer og spør hvordan han og kona har det.

– De spør om hvordan vi føler oss og om vi trenger noe spesiell hjelp. Det synes jeg er imponerende i den situasjonen vi befinner oss i.

Etter lunsj

Her kan du se Etter lunsj-intervjuet med Knut Vollebæk:

Etter lunsj blir sendt direkte fra Vårt Lands lokaler i Oslo, men gjestene er, på grunn av koronakrisen, med via video. Etter lunsj skal etter planen sendes hver mandag, onsdag og fredag klokka 13.

Mandager har vekt på fri- og lavkirkelighet, onsdager på samfunn og politikk, mens fredager ser på teologi og Den norske kirke.

Les mer

Vårt Land lanserer TV-programmet Etter lunsj

Folk vil hjelpe Moria-barna mens politikere nøler