Nyheter

Vi gir ikke slipp på påskeeggene

Stadig flere velger bort eggene helt fra kosten. Men nordmenn flest lar ikke kritiske oppslag om kyllingindustri ødelegge eggehøytiden.

– Vi merker det godt på salget nå i påsken. Særlig når en tolvpakning med egg koster 1,60 kroner er det klart det går unna, sier Chris Carlsson, som driver Rema1000-butikk like ved Mathallen i Oslo.

Den siste uken har det vært flere kritiske medieoppslag om dyrevelferd blant kyllinger, blant annet Matkontrollens video om hvordan søte kyllinger kvernes levende. Likevel tyder lite på at nordmenn gir slipp på påskeeggene de klekker av den grunn.

Salget av egg dobles i påsken. Og i går kunne Norges største eggleverandør Nortura melde at de har slått sin gamle salgsrekord. Til sammen trillet 15.940.939 egg ut til butikkene forrige uke, ifølge Nationen.

LES OGSÅ: Derfor spiser vi mye egg i påsken

Lokker med rekordbillige priser

Informasjonssjef Åse Kringlebotn forklarer veksten med mye positiv omtale av eggets næringsverdi og mange lokketilbud hos butikkene.

Men på Rema1000 merker Carlsson at langt mer enn billig-egg går unna. De er helt tomme for økologiske egg på grunn av stor etterspørsel.

LES OGSÅ: Katolikkene er de mest ihuga påskefeirerne

Flere dropper egget helt

Flere enn noen gang velger likevel helt annerledes: De kutter egget helt. Kristine Flunes, leder i Norsk vegansamfunn, forteller om økende interesse:

– Siden årsskiftet har vi fått over 100 innmeldinger i Norsk Vegansamfunn, forteller Flunes.

Flere dropper også egget uten å bli veganer. Oslo-borger Ådne Feiring er en av dem.

– Det går helt fint å kutte ut kylling og egg, uten at man blir en fanatisk veganer, mener han.

LES OGSÅ: Påsken har blitt så privat at vi har glemt hvor den kom fra

Mener flere kunne vist måtehold

Valget om å kutte ut egg, tok han for kun et par måneder siden. Da hadde han allerede unngått kylling over lang tid.

– Av en eller annen grunn har jeg liksom tenkt at egg er bedre. Og når jeg da får mer informasjon om hvordan eggproduksjonen henger sammen med kyllingindustrien, blir det helt feil å spise det.

Han mener ikke alle må droppe egg, men tror det kunne hjulpet om flere hadde vist litt måtehold:

– Alle trenger ikke å slutte å spise egg, men man trenger ikke spise det hver dag. Eller å kjøpe 12 egg til 1,60 kroner.

LES OGSÅ: Han lar påskesalmene gjenoppstå

Kan erstattes med tofu eller eplemos

Fortsatt kan han spise egg dersom han får servert mat det inngår i. Men han har sluttet å kjøpe og lage mat med egg selv, som han mener har vært uproblematisk. Men han tror det sitter lenger inne for mange å velge bort egg enn kjøtt.

– Når jeg velger å ikke spise egg, blir jeg sikkert sett på som litt gæren av venner som spiser egg.

Han forklarer med at det er naturlig å bli litt redde når andre begynner å røske i tradisjonelle deler av kosten. Flunes i Norsk Vegansamfunn er enig:

– Videre har vi alltid fått høre at egg er sunt og inneholder masse proteiner, og at de er raske og enkle å bruke i matlaging.

Siden så mange vanlige oppskrifter er basert på egg, kan det virke vanskeligere å erstatte det, sier Flunes. Men sier at varer som kikertmel, tofu, banan og eplemos er gode erstatninger.

LES OGSÅ: Påskefilm om tro og tvil

Erstatning var ikke i hyllene

Det finnes også pakker med eggerstatninger, til for eksempel baking. Men I Rema1000s butikkhyller ved Mathallen finner vi det ikke.

Carlson på Rema forklarer at de tok inn varen for noen år siden, men ikke har det lenger.

– Det var kanskje ikke så stor etterspørsel for akkurat dette, hvert fall ikke akkurat her.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter