Politikk

Vi gi livssyn forkjørsrett

Sturla Stålsett advarer mot å la integrering styre arbeid med ny tros- og livssynspolitikk.

Bilde 1 av 3

Da kulturminister Linda Hofstad Helleland arrangerte storseminar som avspark for omfattende arbeidet med stortingsmelding på feltet, fikk hun noen formaninger fra flere, blant annet Stålsett:

– Det sentrale i tros- og livssynspolitikken må være å sikre retten til fri utøvelse. Integrering kan ikke være et hovedanliggende, sa Stålsett i sin innledning.

For tre og et halvt år siden var han utvalgslederen som overleverte innstillingen om «Det livssynsåpne samfunn» til regjeringen. Mandag var Stålsett igjen i ilden – som en av hovedinnlederne på kulturministerens tros- og livssynsseminar.

LES OGSÅ: Avspark for storstilt dugnad om livssyn

Dårlig belegg

Både statsråden selv og en rekke stortingspolitikere håper arbeidet med prinsipper i trospolitikken også kan spille en rolle i integreringspolitikken.

Kan du utdype hvorfor du har en uro for at integrering skal få dominere?

– Fordi det nå er så mange som setter tros- og livssynsspørsmål på topp om hva som fungerer og ikke fungerer på integreringsfeltet. Dette vet vi lite om, og mange antakelser er lite underbygget, svarer Stålsett.

En tematikk er hvorvidt det om man organiserer seg livssynsmessig er til fordel eller ulempe i ønsket om bedre integrering.

– Forskningsmessig er det bevis for begge deler, påpeker Stålsett, som i det daglige nå er professor ved Menighetsfakultetet.

Nestleder i Stålsett-utvalget, Bente Sandvig fra Human-Etisk Forbund, kom med en enda tydeligere advarsel:

– Integrering får man vel så bra til ved å bruke andre virkemidler. Vær så snill – ikke blant dette for tett sammen i det videre arbeidet, sa hun.

LES OGSÅ: Venstre vil krympe støtte til trossamfunn

Ny melding

Det såkalt Stålsett-utvalget samlet seg om åtte prinsipper for livssynspolitikken. Stålsett mener rapporten fra 2013 fortsatt er så oppdatert og bredt drøftet at det kan inngå kulturministerens arbeid med stortingsmelding.

– Det er ingen grunn til å begynne på nytt. Men feltet er stort og mange spørsmål er fortsatt uavklart og under utvikling. Så det er åpenbart på tide med en ny, politisk gjennomtenkning, sa Stålsett til ulike aktører i det nye Livssyns-Norge.

– Utredningen er ikke uttømmende. Vi har jo i det siste møtt begrepet burkini, la han til.

17. mai

Leder i Kirkerådet, Kristin Gunleiksrud Raaum, varslet at Den norske kirke vil ta sin plass i det nye livssynsmangfoldet som landets folkekirke.

– Men debatten må ikke ha som premiss at det livssynsåpne samfunn forutsetter at Den norske kirke trekker seg tilbake og blir mindre synlig i samfunnet, påpekte hun.

I innledningen kom hun inn de stadige rundene om skolegudstjenester er lov.

– Det skal være debatt om dette. Men det blir problematisk om debatten har som premiss at slikt ikke er mulig i et livssynsåpent samfunn. Blir samfunnet mer livssynsåpent om det blir slutt på kirkebesøk eller at kirken ikke deltar under feiringen av 17. mai, spurte hun.

LES OGSÅ: Kan bli medlem for å stoppe trosstøtte

Glemte id

Flere debattanter reagerte på valget av dag for kulturministerens nye livssynsarbeid. Det var lagt til samme dag som høytiden Id al-adha markeres.

– Tusen takk for at dere startet dette seminaret på muslimenes julaften, klokken fem. Det er grunnen til at ikke flere muslimer er her i dag, sa Lena Larsen ved Norsk senter for menneskerettigheter.

– Jeg må innrømme at jeg er litt lei meg for dette sammenfallet, sa Linda Noor i tankesmien Minotenk.

På spørsmål om Kulturdepartementet glemte id, svarer ekspedisjonssjef Ingrid Vad Nilsen at statsrådens program lå i bunn for valg av tidspunkt.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk