Nyheter

– Vi er renvasket

I 2017 kastet Stiftelsestilsynet tre styremedlemmer i Romanifolkets kulturfond, etter påstander om dårlig økonomistyring og rolleblanding. Nå snur klagenemnda på vedtaket.

Stiftelsesklagenemndas vedtak betyr at avsettelsen av de tre styremedlemmene Holger Gustavsen, Trond Rehn og Lennart Karlsen blir opphevet. I dag er Romanifolkets/taternes kulturfond (RT-fondet) slått konkurs, og RT-senteret som skulle være et kultursenter for folkegruppa er lagt ned.

– Vi er glad for å bli renvasket for grove beskyldninger. Vi vant jo fram på alle punkter, og Stiftelsestilsynets rapport ble pulverisert, sier Gustavsen. Han var styreleder i fondet, og daglig leder for RT-senteret.

Tolkning

Klagenemnda fant ikke saksbehandlingsfeil, men valgte å tolke lovverket for stiftelser annerledes enn det Stiftelsestilsynet gjorde.

– Vi er glade for at de ikke fant saksbehandlingsfeil. De mener vi har vært for strenge i vurderingene våre, og det forholder vi oss til, sier Siw Heggedal Longvastøl, som er avdelingsdirektør i Stiftelsestilsynet.

Vedtaket kan ikke påklages, og Longvastøl bekrefter at tilsynet er ferdige med saken.

Stiftelsesklagenemndas leder, Hanne Ombudstvedt, ønsker ikke å kommentere vedtaket, og viser til vedtaksteksten på spørsmål om nemndas vurderinger.

Ikke fordommer

I klagen påsto styremedlemmene at det var «overveiende sannsynlig at saksbehandlerne har handlet ut i fra en forutinntatthet». Det er en påstand klagenemnda ikke finner grunnlag for.

– Det er det nok vanskelig å finne bevis for. Men jeg synes det er merkelig at rapporten var så gjennomsyret av feil. De må enten ha vært forutinntatte eller grovt inkompetente, mener Gustavsen.

Styreleder snylta

Et av hovedpunktene i Stiftelsestilsynets rapport var at det skal ha vært flere tilfeller av urettmessige utbetalinger til styremedlemmer. Klagenemnda mener det kun dreier seg om utbetaling til daværende styreleder Jim Karlsen.

– Han utnyttet sin stilling til å skrive falske reiseregninger. Det oppdaget vi i styret, og vi fikk ryddet opp i det selv. Tilsynet valgte å utbrodere dette til at det var mange tilfeller, noe som også påpekes av klagenemnda, mener Gustavsen.

Rolleblanding

Klagdenemnda mener imidlertid at det har vært en del rolleblanding. Flere medlemmer satt nemlig både i styret og det såkalte Arbeidsutvalget (AU). En del av disse skal ha erklært seg inhabile da styret behandlet søknader om midler, men så likevel vært med på behandlingen av søknadene i AU.

– Det var et par saker der det var tvil om habilitet. Da ble sakene behandlet på nytt. Vi var veldig forsiktige på dette feltet. Klagenemnda har også pekt på at vi fulgte habilitetsregler særdeles strengt, sier Gustavsen.

Blant sakene var en søknad om støtte til en julekonsert ved Glomdalsmuseet på Elverum, der Gustavsens mor og søster var involvert. Dette mener nemnda var uproblematisk, ettersom det var et positivt tiltak for taterne som folkegruppe.

Påkjenning

Gustavsen sier saken har vært en voldsom påkjenning for ham selv og familien.

– Barna mine har vært utsatt, og fått spørsmål fra kamerater på skolen om hvorvidt faren deres er en svindler og en banditt. Det har gått utover helsa og humøret, sier han.

I 2014, året før RT-fondet gikk konkurs, ble fondet trukket tilbake og erstattet av årlige bevilgninger over statsbudsjettet. Da fondet ble opprettet i 2004, skulle det være en del av oppreisningen fra den norske stat for assimileringspolitikken som ble ført mot romanifolket, som er en av Norges fem nasjonale minoriteter. Gustavsen, som er leder i Taternes landsforening, sier han skal jobbe videre med dette.

– Vi kommer til å jobbe for at oppreisningsmidlene kommer tilbake i romanifolkets hender, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter